Prima   -  Noutăți - ADR Centru a inițiat procesul de elaborare a două Programe Regionale Sectoriale (PRS): în domeniul infrastructurii de afaceri și în domeniul dezvoltării turismului

ADR Centru a inițiat procesul de elaborare a două Programe Regionale Sectoriale (PRS): în domeniul infrastructurii de afaceri și în domeniul dezvoltării turismului

   
26.05.2016   563 Accesări  

În contextul realizării activităților complexe de planificare și programare regională, pentru Regiunea de Dezvoltare Centru (RD Centru), ADR Centru a inițiat procesul de elaborare a două Programe Regionale Sectoriale (PRS): în domeniul infrastructurii de afaceri și în domeniul dezvoltării turismului. Pentru a asigura un proces participativ, au fost constituite Grupurile de Lucru Regionale Sectoriale (GLRS) pentru aceste domenii. În componența GLRS au fost incluși reprezentanți ai MDRC, Ministerului Economiei, Agenției Turismului, Academiei de științe, ADR Centru, Consiliilor raionale, sectorului privat și a ONG-urilor din regiune.

Asigurarea elaborării și consultării PRS se efctuează prin abordarea în format de ateliere de lucru, la care sunt prezentate și discutate toate informațiile, analizele și recomandările cu privire la planificarea sectorului.

În acest context, membrii Grupurilor de Lucru Regionale Sectoriale pentru ambele domenii s-au întrunit în perioada 18-19 mai curent pentru a discuta rolul și implicarea acestora în procesul de elaborare a Programelor Regionale Sectoriale. Ședința comună a celor două grupuri sectoriale a fost posibilă într-un format extins datorită suportului acordat de echipa proiectului "Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova" (STATREG), implementat cu suportul Uniunii Europene.

Participanții au discutat despre rolul analizelor sectoriale în identificarea obiectivelor strategice, dar și despre  principiile, abordările și cerințele de elaborare a programelor sectoriale. S-a menționat importanța implicării grupurilor de actori din interiorul și exteriorul comunităților pentru elaborarea unor documente de programare calitative.  

Specialiștii ADR Centru au prezentat membrilor GLRS etapele ce urmează a fi parcurse pentru elaborarea programelor regionale sectoriale pentru cele două domenii. Totodată, pe parcursul celor două zile membrii grupurilor de lucru au avut posibilitatea să discute despre avantajele și dezavantajele diferitelor surse de informare în procesul de colectare a datelor statistice pentru elaborarea analizelor sectoriale, dar și despre contextul proceselor de planificare a dezvoltării regionale și nevoile factorilor de decizie la nivel local și regional.

Aplicațiile utilizate au dezvoltat participanților abilități practice pentru utilizarea statisticilor regionale. Pentru domeniul Dezvoltarea infrastructurii de afaceri au fost  identificați indicatori de context pentru a argumenta necesitatea intervențiilor pentru dezvoltarea acestui domeniu și au fost identificați indicatori de rezultat, pentru a evidenția beneficiile de pe urma extinderii infrastructurii de suport pentru mediul de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Centru.

În domeniul dezvoltării potențialului turistic au fost identificate măsuri și acțiuni binevenite pentru creșterea atractivității și a potențialului economic ale obiectivelor turistice din regiune și au fost identificate acele obiective, valorificarea cărora ar avea cel mai mare impact regional.

               

Ulterior, membrii GLRS se vor implica în procesul de elaborare a PRS-urilor pentru aceste două domenii prin participarea la atelierele de lucru ce vor fi organizate, prin a furniza specialiștilor ADR Centru date și informații relevante, dar și prin a comenta variantele inițiale ale documentelor cu tangență la aceste două programe.

Scopul elaborării Programelor Regionale Sectoriale constă în stabilirea direcțiilor de dezvoltare ale sectoarelor menționate prin planificarea și programarea detaliată a intervențiilor pentru un orizont de timp previzibil, racordate la țintele naționale de dezvoltare, la politicile UE, și care vor contribui semnificativ la dezvoltarea Regiunii Centru și implicit la dezvoltarea republicii în general.