Prima   -  Noutăți - Restaurarea Conacului Manuc Bey se realiză atît din fonduri Europene, cît și din Fondul Național de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova

Restaurarea Conacului Manuc Bey se realiză atît din fonduri Europene, cît și din Fondul Național de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova

   
30.12.2015   970 Accesări  

Astăzi s-a desfăşurat o conferinţă de încheiere a proiectului de dezvoltarea a turismului transfrontalier, care prevede restaurarea şi promovarea conacului Manuc Bey din Hânceşti, a complexului mortuar Elena Cuza din judeţul Vaslui şi a muzeului Blesciunov din Odesa. Pentru restaurarea Palatului din cadrul complexului Manuc Bey, Uniunea Europeană a acordat circa 2,5 mln de euro. 90 la sută din sumă reprezintă o finanţare nerambursabilă din partea blocului comunitar în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. 

La eveniment a participat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, împreună cu membrii familiei sale. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, s-a declarat impresionat de lucrările de restaurare a conacului Manuc Bey.
 Pentru restaurarea Palatului și reconstrucția trecerii subterane care asigură conexiunea acestuia cu Casa Vechilului din cadrul complexului istorico-arhitectural Uniunea Europeană a alocat 2,5 mln de euro, alte opt milioane de lei au fost alocate din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) pentru reconstrucția Casei Ioniță Iamandi și Casei Vechilului, din cadrul primei etape a proiectului regional „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc Bey" din or. Hîncești, Locația geto-dacică din s. Stolniceni". Tot aici urmează să fie restaurate Turnul de pază și Edificiul grajdului, unde vor fi amenajate ateliere meșteșugărești, de asemenea este planificată amenajarea teritoriului și împrejmuirea Conacului cu un gard.

„Conacul Manuc Bey este o bijuterie a Regiunii Centru. Sîntem mîndri că participăm la restaurarea acestuia și sperăm ca odată cu finalizarea proiectului să atragem cît mai mulți vizitatori pentru dezvoltarea turismului în regiune.„ a comunicat Eduard Ungureanu, directorul interimar al ADR Centru.

Restaurarea Conacului Manuc Bey a fost inițiată la începutul anului 2014 și urmează șă fie finalizate cître sfîrșitul anului 2016. Astfel, implementarea celor două proiecte de anvergură inițiate cu scopul restaurării conacului vor contribui la procesul de dezvoltare  regională  orientat spre sporirea atractivității turistice a raionului Hîncești, constituirea unor parteneriate regionale funcționale în scopul îmbunătățirii situației economice din regiune, prin dezvoltarea durabilă a potențialului turistic din zona raionului Hîncești și celor adiacente.