Prima   -  Noutăți - Peste 200 operatori economici au fost instruiți despre noile prevederi legale în domeniul achiziţiilor publice

Peste 200 operatori economici au fost instruiți despre noile prevederi legale în domeniul achiziţiilor publice

   
16.11.2015   1368 Accesări  

În perioada 20 octombrie-13 noiembrie 2015, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a organizat un seminar de informare pentru 215 operatorii economici din cele trei Regiuni de Dezvoltare ale țării (Nord, Centru și Sud).

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ,,Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", componenta ,,Acordarea suportului complementar sectorului privat" și a fost finanțat din sursele oferite de Uniunea Europeană (UE). Scopul seminarului a fost familiarizarea participanţilor cu noile prevederi ale cadrului legal actualizat în domeniul achiziţiilor publice. Tatiana Bîlba, consultant GIZ pentru suportul complementar pentru sectorul privat a subliniat că: "Scopul seminarului a urmărit familiarizarea participanților cu noutatea Legii cu privire la Achizitii Publice nr. 131 din 3 iulie 2015 și racordarea acesteia la cerințele și standardele UE prin aplicarea Directivelor nr. 18 și 24. Tematica pusă în discuție la acest seminar va contribui la facilitarea interpretării aspectelor legislative noi și aplicarea corectă a cadrului legal în domeniul achizițiilor publice".

Experta în achiziții publice, Ecaterina Grib, a declarat că: „Sistemul de achiziţii publice reprezintă un domeniu strategic în orice ţară şi trebuie să urmărească proceduri transparente în cheltuirea fondurilor publice, asigurând astfel condiţii corecte de competiţie între furnizori".

Angela Prisăcaru, directoare executivă FPC "Ascensiune" SRL din orașul Soroca: "M-am întâlnit în actvitatea profesională cu anumite situații când nu știam cum să procedez, însă datorită seminarului de astăzi am înțeles care ar fi fost rezolvarea. Lecția învățată astăzi este: cunoașterea legislației este elementul cel mai important. Totuși, nu trebuie să uităm și de partea practică, și pe viitor, ar fi de dorit de organizat seminare legate de aplicarea prevederilor cadrului legal nou prin prizma cazurilor conrete". 

Aliona Popova, reprezentantă "Universal " SRL din orașul Ceadîr-Lunga a menționat despre utilitatea acestor seminare prin faptul că: „noi ca agenți economici avem posibilitatea să facem cunoștință cu cea mai nouă informație privind cadrul legal din domeniul achizițiilo publice, pentru ca noi pe viitor să nu comitem anumite greșeli în acest sens". 

Tatiana Babici, contabilă SRL "Javelin" din orașul Ungheni: "A fost prezentat un volum mare de informație. Urmează doar ca noi să o preluăm, asimilăm și să o punem în practică. Înainte de veni la acest seminar am făcut cunoștință cu noua lege privind achizițiile publice, însă oricum sunt multe puncte care, e una când le citești și cu totul altceva când cineva ți le explică, iar acest seminar anume asta a urmărit - să traducă pe înțelesul nostru cadrul legal din domeniul achizițiilor publice".

Amintim că seminarele de instruire pentru operatorii economici care desfășoară activități în domeniile de alimentare cu apă și canalizare, gestionare a deșeurilor solide, eficiența energetică a clădirilor publice, precum și drumuri locale și regionale s-au desfășurat în 9 localități din țară: Hîncești (20 octombrie), Telenești (21 octombrie), Bălți (28 octombrie), Soroca (29 octombrie), Ceadîr Lunga (30 octombrie), Ungheni (4 noiembrie), Edineț (5 noiembrie), Tighina (6 noiembrie), Cimișlia (11 noiembrie) și Criuleni (12 noiembrie).

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).