Prima   -  Noutăți - Evaluarea impactului proiectului „Sporirea atractivităţii turistice a zonei centru prin consolidarea patrimoniului existent”

Evaluarea impactului proiectului „Sporirea atractivităţii turistice a zonei centru prin consolidarea patrimoniului existent”

   
14.09.2015   1085 Accesări  

La data de 11 septembrie curent s-a desfășurat evaluarea impactului proiectului „Sporirea atractivităţii turistice a zonei centru prin consolidarea patrimoniului existent" aplicat la ADR Centru de către primăria Donici, raionul Orhei.

Echipa de evaluare a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei și ADR Centru, autorităților publice locale partenere în cadrul proiectului, precum și responsabilul tehnic și antreprenorii care a executat lucrările în teren.

Astfel,  în prima parte a zilei, la sediul ADR Centru, s-a desfășurat o ședință în cadrul căreia a fost studiată documentația de proiect începînd cu cererea de finanțare care a fost depusă la ADR Centru în 2012, în cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiect.

În cea dea doua parte a zilei comisia de evaluare s-a deplasat la Primăria Donici, unde împreună cu primarul localității și directorul Casei muzeu „Alexandru Donici" au discutat despre dificultățile întîmpinate pe toată perioada de implementare, precum și aspecte de durabilitate a proiectului de dezvoltare realizat.

Antreprenorii lucrărilor de contrucție și supraveghetorul tehnic au comunicat despre executarea lucrărilor conform graficului, dar și standardelor de calitate ce garantează durabilitatea investițiilor făcute.

Comisia de evaluare a întreprins o vizită fizică la obiectele construite în cadrul proiectului, dar și la primăriile partenere unde au discutat cu reprezentanții acestora despre relevanța, eficiența și eficacitatea investițiilor făcute.

Amintim că în cadrul acestui proiect de dezvoltare regională a avut loc reparația acoperișului și amenajarea terenului aferent casei muzeu „A. Donici", au fost construite cinci indicatoare în localitățile Donici, Pocșești și Camencea, r-nul Orhei, Codreaca și Lupa-Recea, r-nul Strășeni, de asemenea au fost construite și amenajate trei parcuri și 4,3 km de trotuar în com. Sărăteni, r-nul Telenești, com. Donici și în orașul Orhei.

Proiectul „Sporirea atractivităţii turistice a zonei Centru prin consolidarea patrimoniului existent" a fost realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Suma alocată  pentru implementarea acestui proiect a fost de 5 631,9 mii lei, la care autoritățile locale și-au asumat responsabilitatea de a contribui cu amenajarea obiectivelor în sumă de 649, 7 mii lei.

În urma acestei evaluări, responsabilii din cadrul MDRC cu suportul experților oferiți de GIZ, urmează să elaboreze un  raport de monitorizare și evaluare a impactului. Acesta va conține observațiile și recomandările necesare pentru evitarea ulterioară a acestora în procesul de implementare a altor proiecte.