Prima   -  Noutăți - Republica Moldova și Polonia își intensifică colaborarea în domeniul dezvoltării regionale

Republica Moldova și Polonia își intensifică colaborarea în domeniul dezvoltării regionale

   
10.09.2015   1078 Accesări  

Republica Moldova și Polonia își intensifică colaborarea în domeniul dezvoltării regionale. Posibilitățile de lansare a unor proiecte comune, a dezvoltării cooperării bilaterale, inclusiv intensificarea colaborării pe domenii de interes comune au fost subiectele discutate astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul unei întrevederi oficiale.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi împreună cu Jolanta Chelminska, președinta voievodatului Lodz și Ewa Mes, președinta voievodatului Cuiavo-Pomerania (Bydgoszcz) au realizat o retrospectivă a colaborării bilaterale și au stabilit prioritățile de asigurare a continuității. 

„Suntem mulțumiți de sprijinul oferit de colegii din Polonia în domeniul dezvoltării regionale. Colaborarea interministerială a fost inițiată în anul 2010 în baza unui Memorandul de cooperare bilaterală, iar de atunci pe parcursul a 5 ani observăm activități concrete realizate și bune practici preluate. Am beneficiat de sprijinul experților din Polonia în vederea elaborării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru perioada 2016-2020. De asemenea, datorită colaborării bilaterale au fost instruiți mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale din raioanele republicii, astfel, încât ei știu cum să elaboreze și să dezvolte un proiect pentru a deveni o istorie de succes", a menționat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi.

La rândul său, Jolanta Chelminska, președinta voievodatului Lodz a apreciat abordarea ministerului în realizarea și promovarea politicii de dezvoltare regională, precum și a salutat acțiunile ministerului în preluarea bunelor practici.

„Nu am ezitat să acordăm sprijin țării dumneavoastră pentru că am observat interesul sporit în a prelua bunele practici și experiențele pozitive în realizarea proiectelor de dezvoltare regională. Vom continua să oferim suport în dezvoltarea capacităților instituționale, instruirea actorilor implicați în realizarea politicilor de dezvoltare regională pentru că deținem o experiență bogată în acest sens și suntem onorați să putem oferi suport în acest context", a subliniat Jolanta Chelminska, președinta voievodatului Lodz.

Amintim, că la începutul anului curent, cu sprijinul Poloniei, a fost inițiat un proiect de asistență în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru perioada 2016-2020 și un proiect regional bilateral dintre regiunea Wielikopolskie din Polonia și Regiunea de Dezvoltare Nord din Republica Moldova. 

10 septembrie 2015 
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor