Prima   -  Noutăți - Vizită de monitorizare a proiectului pilot „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”

Vizită de monitorizare a proiectului pilot „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”

   
07.09.2015   2214 Accesări  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, însoțit de ministrul finanțelor, Anatol Arapu și ministrul agriculturii, Ion Sula, au efectuat o vizită de monitorizare la șantierul de la Costești, unde se construiește obiectul sus menționat. Aceasta are loc în cadrul proiectului pilot „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export"  implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Fondul Național de Dezvoltare Regională. La întrunire au mai participat reprezentanții ADR Centru, președintele raionului Ialoveni, primarul satului Costești, managerul de proiect, antreprenorul responsabil de executarea lucrărilor precum și asociatul din cadrul proiectului.

Pînă la moment au fost executate lucrări de terasament, instalarea carcasului metalic, rețele electrice exterioare, instalarea acoperișului din panouri portante ușoare din tablă profilată cu miez termoizolant, cu poliuretan expandat, finalizată instalarea panourilor sandwichi cu plastisol a tavanului casei de ambalare si a pereților exteriori. Se finalizează lucrări de electromontare și construcția (turnarea) pardoselelor industriale șlefuite cu beton B25 elicopterizat.

Lucrările în cadrul proiectului au demarat în primăvara anului 2014 și urmează a fi finalizate  pînă la sfărșitul lunii septembrie curent. Suma totală preconizată pentru construcția  casei de ambalare este de 26 975,89 mii lei, suma aprobată din FNDR- 14 970,4 mii lei, iar 12 005,49 mii lei reprezintă contribuția proprie. Astfel, din contribuția asoțiaților a fost preconizată construcția pereului modificat, construcția căsuțelor autocare, achiziționarea ferestrelor  și ușilor pentru căsuțele autocare, instalarea sistemului pluvial și a panourilor exterioare. De asemenea, aici va fi montată platforma pentru instalarea utilajului (extern) precum și achiziționarea și instalarea utilajului frigorific.

Construcția casei de ambalare urmărește creşterea veniturilor şi a competitivităţii producătorilor de fructe şi struguri de masă din Regiunea de Dezvoltare Centru.