Prima   -  Noutăți - Viziunea SNDR 2020: Dezvoltarea echilibrată și durabilă a regiunilor de dezvoltare a țării

Viziunea SNDR 2020: Dezvoltarea echilibrată și durabilă a regiunilor de dezvoltare a țării

   
16.07.2015   1023 Accesări  

La 16 iulie 2015, în cadrul celei de a treia rundă de consultări privind elaborarea SNDR 2020 a avut loc ședința grupului de lucru inter-ministerial. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), iar la acesta au participat reprezentanții Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Agenției Turismului, Academiei de Administrare Publică, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și delegația de experți polonezi a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării a Poloniei și Școlii de Economie din Varșovia, Polonia. 


În deschiderea sesiunii, Igor Malai, șeful adjunct al Direcţiei Generale dezvoltare regională din cadrul MDRC și moderatorul grupului de lucru, a mulțumit celor prezenți și a făcut un scurt rezumat al activităților care s-au petrecut în primele două runde de consultări care au avut loc în luna mai și iunie la Chișinău. De asemenea, Igor Malai a menționat faptul că "în procesul de elaborare a SNDR 2020 sunt analizate și evaluate Strategiile anterioare, or, doar așa putem avea, la final, un document calitativ, eficient și care să corespundă atât planificărilor cât și așteptărilor noastre".

Expertul național Veaceslav Bulat a făcut o prezentare generală a primei versiuni a SNDR 2020 și a menționat că, "viziunea noului document pe care îl discutăm și analizăm astăzi este edificarea, până în 2020, a unei dezvoltări echilibrate și durabile a regiunilor de dezvoltare a țării prin valorificarea potențialului socio-economic și de mediu". 

Angela Dumitrașco, consultant GIZ Monitorizare, evaluare şi management bazate pe rezultate a subliniat că "noțiunea de echilibrare a regiunilor și coeziune teritorială este una esențială de care s-a condus grupul de experți în procesul de lucru și mai ales când au fost fomulate obiectivele pentru Strategia nouă".

În a doua parte a evenimentului, experții polonezi Daniel Balinski și Tomasz Kot au prezentat intrumentele privind implementarea SNDR cu referire la Contractul teritorial și mecanismele de monitorizare strategică, iar Alexandru Platon, consultant superior al Direcției arhiectură, proiectări, urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul MDRC a prezentat detalii la capitolul ce ține de dezvoltarea teritorială și spațială. Ședința grupului de lucru s-a încheiat cu sesiunea de întrebări și răspunsuri.

În perioada 14-17 iulie 2015 la Chișinău se desfășoară o nouă rundă de consultări a grupului de lucru privind elaborarea SNDR 2020. Pe parcursul a patru zile de întruniri reprezentanții ministerelor din Guvernul Republicii Moldova, ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și experți polonezi din cadrul Ministerului Instrastructurii și Dezvoltării al Poloniei discută despre prima versiune a SNDR 2020.

Strategia Naţională de Dezvoltare Regională este principalul document de planificare a dezvoltării regionale, care reflectă politica naţională şi determină mecanismele naţionale în acest domeniu. Actuala Strategie pentru anii 2013-2015 schițează  perspectivele  dezvoltării  regionale  în  Republica Moldova și defineşte instrumentele și mecanismele de realizare a obiectivelor strategice.

16 iulie 2015
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor