Prima   -  Noutăți - Au început consultările în cadrul etapei a doua a grupului de lucru privind elaborarea SNDR 2020

Au început consultările în cadrul etapei a doua a grupului de lucru privind elaborarea SNDR 2020

   
16.06.2015   1185 Accesări  

În perioada 16-19 iunie 2015 la Chișinău, în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) se vor desfășura activitățile de elaborare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2020. Pe parcursul a patru zile de întruniri și ședințe de lucru reprezentanții MDRC, ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și experți polonezi din cadrul Ministerului Instrastructurii și Dezvoltării al Poloniei vor discuta detaliile versiunii inițiale a SNDR 2020. 


Astăzi, 16 iunie a.c, a avut loc prima întrevedere a părților implicate în procesul de elaborare a SNDR 2020. În cadrul acesteia au fost prezentate rezultatele și ultimele evoluții privind noul document și, de asemenea, a fost stabilită agenda și prioritățile de lucru pentru activitățile care urmează.

Valerian Bînzaru, şeful Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC și moderatorul primei sesiuni de lucru a făcut o totalizare a informației care a fost colectată pe parcursul ultimelor luni și și-a exprimat speranța că "pe parcursul acestor patru zile de lucru vom avea o colaborare eficientă și productivă. Ne-am propus să discutăm informația care o avem la moment, dar să venim și cu noi propuneri privind elaborarea SNDR 2020".

Grzegorz Pragert, expert în cadrul Departamentului de coordonare a strategiilor și politicilor de dezvoltare a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării al Poloniei a declarat că: "misiunea de experți polonezi va continua să ofere sprijin și consultanță în procesul de elaborare a SNDR 2020, punându-vă la dispoziție experiența și cunoștințele noastre în domeniu. Sunt sigur că la finalul acestor patru zile de lucru vom avea o primă versiune a proiectului Strategiei, care se va plia pe necesitățile părții moldovenești". 

"Am avut posibilitatea să facem cunoștință cu primele rezultate ale procesului de elaborare a SNDR 2020 și, suntem bucuroși că practic suntem pe aceeași lungime de undă. Acum urmează doar să racordăm informația colectată și să găsim soluția potrivită pentru a elabora un document bun", a subliniat Alexandr Muravschi, consultant național superior în domeniul politicilor de dezvoltare regională și locală, proiectul "Modernizare Serviciilor Publice Locale", Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Amintim că prima etapă de consultări asupra elaborării SNDR 2020 a avut loc pe 14-17 aprilie 2015 la Chișinău. Atunci reprezentanții MDRC, alături de o misiune de experți din Polonia și cei ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au stabilit primii pași în elaborarea SNDR 2020. Activitățile de elaborăre a SNDR 2020 se desfășoară în cadrul proiectului "Suportul administrației publice locale din Republica Moldova în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2020".

Strategia Naţională de Dezvoltare Regională este principalul document de planificare a dezvoltării regionale, care reflectă politica naţională şi determină mecanismele naţionale în acest domeniu. Actuala Strategie pentru anii 2013-2015 schițează  perspectivele  dezvoltării  regionale  în  Republica Moldova și defineşte instrumentele și mecanismele de realizare a obiectivelor strategice. Aceasta reprezintă o continuitate logică a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională, aprobată prin Hotărîrea de Guvern nr.158 din 04.03.2010, care a fost realizată în perioada 2010-2012.