Prima   -  Noutăți - Concursul ”DEZVĂLUIE EUROPEI TRADIȚIILE REGIUNII CENTRU!”

Concursul ”DEZVĂLUIE EUROPEI TRADIȚIILE REGIUNII CENTRU!”

   
29.04.2015   2234 Accesări  

Centrului Europe Direct din România a lansat concursul "DEZVĂLUIE EUROPEI TRADIȚIILE REGIUNII CENTRU!" și îndeamnă locuitorii Regiunii Centru din Republica Moldova să participe la acest concurs.

Organizatorii căută elemente autentice de cultură populară sau culinară, pentru a identifica și promova identitatea culturală a Regiunii Centru, în mod special, implicit a României și Republicii Moldova. Considerăm că nimic nu poate defini mai bine spiritul locuitorilor regiunii decât tradițiile și obiceiurile străvechi. Într-o societate în care realitățile economice și dezvoltarea tehnologică imprimă o uniformizare tot mai accentuată, organizatorii își propun să sublinieze prin prezentul concurs elementele ce conferă unicitate și identitate regiunii și să promoveze în rândul tinerilor valorile tradiționale specifice locuitorilor județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, precum și locuitării raioanelor din Regiunea Centru , Republica Moldova: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești și Ungheni. Valențele culturale tradiționale românești, caracterizate atât prin diversitate etnică, cât și prin vasta diversitate a momentelor celebrate din viața cetățenilor și a modului în care se reflectă tradiția în bucatele românești și în basmele populare, vor sprijini activitatea ADR Centru Romînia și a Centrului de a face cunoscută și înțeleasă această regiune, Europei.

Sînt doua secțiuni de concurs. Prima secțiune a concursului derulat prin intermediul paginii de Facebook a Centrului vizează promovarea obiceiurilor și tradițiilor populare, a basmelor sau a altor tradiții moștenite sau cu care participanții au intrat în contact. Spre exemplu, pot fi înscrise în concurs obiceiuri mai puțin cunoscute legate de sărbători și semnificația lor (ex. sărbători pascale, crăciun, botez, căsătorie, Florii, înmormântare), basme povestite de bunici, nepublicate sau alte tradiții ce marchează celebrarea sărbătorilor, sau a tradițiilor din Regiunea Centru, la care concurenții au participat sau asistat. Acestea trebuie să fie prezentate pe scurt, alături de semnificația obiceiului așa cum a fost moștenită "din bâtrâni". Prezentarea se poate face ca text, text și imagini, înregistrare video. A doua secțiune vizează promovarea tradițiilor culinare specifice diferitelor etnii și zone ale regiunii. Pentru că, de cele mai multe ori, legătura cu "acasă" este simbolizată de gustul mâncării făcută de bunica sau de mama, ne propunem să promovăm acele rețete de bucate tradiționale care sunt moștenite din generație în generație, bucate pregătite cu ocazia anumitor sărbători de peste an sau pur și simplu în mod obișnuit. În cadrul concursului vor putea fi incluse rețete specifice comunităților de români, sași, secui, dar și cele provenite de la alte etnii.

Vă puteți înscrie la concurs prin materiale în format text, fotografii și înregistrări video. Materialele înscrise în concurs vor fi publicate pe pagina de internet a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru. Ulterior publicării lor pe site, materialele vor fi promovate prin intermediul a două albume eveniment create pe contul Facebook al Centrului, corespunzătoare celor două secțiuni ale concursului. Astfel, materialele vor putea fi apreciate și votate de către toți cei interesați de tradițiile și obiceiurile din regiune. Câştigătorii celor două premii în valoare de cca. 200 de euro vor fi desemnați în baza voturilor exprimate pe contul de Facebook al Centrului. Câștigătorii premiilor în valoare de cca. 100 euro vor fi desemnați din cei situații pe următoarele 3 locuri.

Detalii găsiți pe pagina: http://europedirect-adrcentru.ro/index.php/stiri-regiunea-centru/445-dezvaluie-europei-traditiile-regiunii-centru

Vă așteptăm la concurs!