Prima   -  Noutăți - Ședința nr. 2 a Comitetului pentru Planificare Strategică din Regiunea de Dezvoltare Centru

Ședința nr. 2 a Comitetului pentru Planificare Strategică din Regiunea de Dezvoltare Centru

   
19.03.2015   1319 Accesări  

Astăzi, 19 martie, membrii Comitetului pentru Planificare Strategică din Regiunea de Dezvoltare Centru s-au întrunit în cadrul Şedinţei nr. 2. Întrunirea s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni.

În cadrul ședinței au fost prezentate obiectivele dezvoltării regionale pentru perioada 2016-2020, a fost prezentat progresul realizat  în  elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020 şi s-a discutat proiectul Analizei socio-economice a RD Centru.  

Dorin Andros, șeful Direcției politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor(MDRC), a informat participanții la ședință despre obiectivele dezvoltării regionale pentru orizontul 2020. În acest context reprezentantul MDRC a specificat că la nivel naţional se lucrează asupra mai multor aspecte precum: reforma teritorial-administrativă, regionalizarea teritoriului şi modificarea legislaţiei în domeniul dezvoltării regionale. De asemenea o provocare este înaintarea propunerii de creștere a Fondului Național de Dezvoltare Regională de la 1 la 3%. Se lucrează și asupra aspectului interministerial și intersectorial al politicii de dezvoltare, dat fiind faptul că stabilirea politicilor și obiectivelor se face în conformitate cu politicile și documentele naționale elaborate de celelalte ministere.

Specialiștii din cadrul secției Planificare startegică și programare a ADR Centru au prezentat membrilor Comitetului caracteristica infrastructurii de utilităţi  și caracteristica situaţiei economice a Regiunii de Dezvoltare Centru. Aici reprezentanții din regiune au venit cu propuneri de colectare a indicatorilor socio-economici inclusiv şi de la direcţiile respective ale consiliilor raionale, deoarece de multe ori între acestea există o discrepanţă mare.

Membrii Comitetului s-au implicat activ în discuțiile cu privire la capitolele prezentate din analiza socio-economică a RDC, iar pe finalul ședinței aceștia au identificat, în cadrul unui exercițiu practic, oportunităţile de dezvoltare a Regiunii de Dezvoltare Centru. Determinarea punctelor tari, punctelor slabe, oportunităților și riscurilor pentru dezvoltarea regiunii a dat posibilitatea fiecărui membru al comitetului să-și exprime parerea pentru ca de comun acord să fie identificată corect situaţia actuală a regiunii.

FOTOGRAFII

Prima ședință a Comitetului pentru Planificare Strategică din Regiunea de Dezvoltare Centru