Prima   -  Noutăți - Raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călărași învaţă din experienţa României de gestionare a deşeurilor

Raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călărași învaţă din experienţa României de gestionare a deşeurilor

   
28.11.2014   2018 Accesări  

Reprezentanţii autorităţilor publice locale din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, precum şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Mediului şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru au participat în perioada 23 - 28 noiembrie 2014 la o vizită de studiu în România, în domeniul gestionării deşeurilor. Deplasarea a fost susţinută financiar şi organizată de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

În timpul vizitei de studiu, participanţii s-au familiarizat cu lecţiile învăţate şi progresele înregistrate de autorităţile publice din judeţele Argeş, Sibiu şi Mureş în dezvoltarea sistemelor de management al deşeurilor, în conformitate cu standardele europene.

Pe lângă întrevederile cu reprezentanţii aparatelor de specialitate ale celor trei consilii judeţene şi agenţiilor de dezvoltare intercomunitară, programul vizitei a inclus ieşiri în teren, unde sunt amplasate diverse elemente ale infrastructurii destinate gestionării deşeurilor, precum depozitele regionale, cele neconforme închise, staţiile de transfer, de sortare, de compostare etc. Astfel, participanţii au avut prilejul să cunoască la faţa locului cum funcţionează sistemele regionale de management al deşeurilor şi să beneficieze de informaţii practice şi o serie de recomandări prezentate de specialiştii, experţii şi agenţii economici din România, care sunt nemijlocit implicaţi în planificarea, crearea şi operarea sistemelor date.

În ultima zi de lucru, echipa din Republica Moldova a beneficiat de posibilitatea de a întâlni reprezentanții ai Asociației de Ambalaje și Mediu din România și ai EcoRom Ambalaje, care au descris mecanismul bazat pe principiul responsabilității extinse a producătorului, care permite diminuarea cantității deșeurilor de ambalaje.

Reprezentantul Consiliului raional Ungheni, Adela Gorun, susține: "Este important ca informația primită să fie transmisă reprezentanților APL care nu au avut șansa de a participa în această vizită de studiu, iar lecțiile învățate de colegii noștri din România în procesul de creare a sistemelor de MDS, trebuie luate în considerare".

Reprezentantul Consiliului raional Călărași, Boris Cucu, relatează: "Posibilitatea de a vedea pe viu ce reprezintă infrastructura de management a deșeurilor solide, dezvoltată în conformitate cu standardele europene, a schimbat percepția mea referitor la faptul cum trebuie să dezvoltăm în continuare acest sector ".

La rândul său, viceprimarul de Vărzărești, Nisporeni, Chiril Gorceag, afirmă: "În rezultatul acestei vizite, am înles de ce este important ca să promovăm cooperarea între localități și că dacă este dorință și voință politică, este posibil să depășim chiar și obstacolele care la moment par de nedepășit ".

Cele trei raioane care au participat la vizită, Ungheni, Nisporeni și Călărași, intenţionează, în conformitate cu strategia naţională şi strategia regională de gestionare a deşeurilor, să creeze un sistem comun de management al deşeurilor. În prezent, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, cu asistenţa tehnică a GIZ, vine în sprijinul acestor eforturi, prin elaborarea unui studiu de fezabilitate.

Pe domeniul managementului deșeurilor solide, GIZ sprijină două proiecte investiționale pilot: pentru raioanele Șoldănești și Rezina, și pentru raionul Florești, implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, respectiv Nord. Totodată, cu asistența GIZ, Regiunile Centru și Nord au adoptat Programe Regionale Sectoriale în domeniul deșeurilor solide - menite să promoveze atragerea investițiilor în sector.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.