Prima   -  Noutăți - Polonia susține Republica Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului

Polonia susține Republica Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului

   
14.10.2014   1033 Accesări  

Un grup de funcționari din Republica Moldova studiază experiența Poloniei în dezvoltarea strategiilor naționale și regionale de inovare, promovarea antreprenoriatului și creării de clustere, în cadrul  unui training de instruire, desfășurat în perioada 13-17 octombrie curent, la Varșovia, Polonia.

Principalele subiecte incluse pe agenda vizitei de studiu se referă la analiza potențialului de dezvoltare a regiunilor, dezvoltarea și promovarea antreprenoriatului, precum și elaborarea eficientă și calitativă a proiectelor  de dezvoltare, inclusiv sporirea nivelului de conștientizare. De asemenea, vor fi analizate și studiate instrumentele de promovare a întreprinderilor și de creare de clustere, precum și va fi analizat rolul administrației publice locale în dezvoltarea firmelor și a sectorului Î.MM, inclusiv va fi efectuată o evaluare a proiectelor realizate în țara noastră, în acest sens.   

Trainingul este organizat în cadul proiectului "Sprijin pentru administrația publică din Republica Moldova în scopul pregătirii realizării proiectelor de susținere a creșterii competitivității și potențialului de dezvoltare al regiunilor"  realizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării din Polonia (MID) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) din țara noastră. Valoarea totală a proiectului constituie circa 86 mii euro.

"Obiectivul trainingului este de a prelua experiența Poloniei în elaborarea instrumentelor și proiectelor de dezvoltare regională ce vor contribui la creșterea competitivității și potențialului de dezvoltare al regiunilor, inclusiv promovarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea mediului de afaceri, susținerea investițiilor și potențialului regiunilor", a menționat Valerian Bînzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regionale, șeful delegației din țara noastră. De asemenea, oficialul a precizat că preluarea experienței țărilor europene va spori capacitățile autorităților publice din țara noastră în gestionarea fondurilor europene.

La rîndul său, Piotr Zygadlo, directorul adjunct al Departamentului de Coordonare a Strategiei și a Politicilor de Dezvoltare, MID, a subliniat direcțiile de suport acordate Republicii Moldova în cadrul proiectului.

"Antreprenorii sunt actorii importanți în dezvoltarea economică la nivel local, regional și local. 1/3 din suportul acordat țării voastre ajunge direct la antreprenori și autoritățile publice locale. Vrem să susținem antreprenorii prin dezvoltarea capacităților, dar și granturi, împrumuturi pentru că un mediu macroenomic este foarte important", a precizat Piotr Zygadlo.

Reiterăm,  Polonia susține Republica Moldova în promovarea dezvoltării regionale din anul 2012, în baza unui Memorandum de Înțelegere, iar pe parcursul anului curent asistența oferită țării noastre s-a realizat prin intermediul proiectului de consolidare a capacităților administrației publice.

Membrii delegației din RM vor avea pe parcursul săptămânii întrevederi cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, precum și se vor deplasa în Regiunea Wielkopolska, unde vor vizita proiecte de dezvoltare regională în derulare.

La trainingul de instruire participă reprezentanți ai MDRC, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Ministerului Economiei, Camerei de Comerț și Industrie, Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), Academiei de Administrare Publică, membri ai Consiliilor Regionale de Dezvoltare Regională și reprezentanți ai sectorului privat.Regiunea de Dezvoltare Centru  este reprezentată de Ala Bragoi, specialist al Secției planificare strategică și programare în cadrul ADR Centru și Dolgu Ion, antreprenor. 

Detalii şi fotografii