Prima   -  Noutăți - În 2014 Agenția de Dezvoltare Regională Centru a implementat proiecte regionale de circa 50 milioane lei

În 2014 Agenția de Dezvoltare Regională Centru a implementat proiecte regionale de circa 50 milioane lei

   
03.09.2014   1179 Accesări  

64% din mijloacele financiare destinate realizării, în acest an, a proiectelor de dezvoltare regională  din Regiunea Centru au fost valorificate în primele 8 luni ale anului curent. Despre valorificarea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), etapele de realizare a proiectelor, inclusiv problemele realizării eficiente s-a discutat, ieri, 2 septembrie 2014, în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.  

Astfel, în perioada lunilor ianuarie-august a.c. au fost alocați din FNDR pentru Regiunea Centru circa 72,5 mln lei, dintre care au fost valorificați 46, 7 mln lei.

Banii au fost destinați realizării proiectelor ce țin de infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, atractivitatea turistică, etc. 

"Pe parcursul anului 2014 continuă să fie implementate 13 proiecte inițiate anul trecut și alte 21proiecte noi pentru care s-au alocat mijloace financiare în mărime de circa 91 mln lei. Comparativ cu anul trecut, în această perioadă înregistrăm o creștere a sumei valorificate, totuși o considerăm mică pentru această perioadă a anului, din motivul că procedurile de achiziții publice au fost tergiversate pentru toate proiectele lansate în anul curent, în același timp în cadrul unor proiecte au apărut dificultăți în procesul de implementare " a menționat Valerian Bînzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională.

În conformitate cu Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015 aprobat de Guvern, sunt stabilite 62 de proiecte prioritare în domeniul dezvoltării regionale.  Actualmente din numărul total au fost finalizate 11 proiecte, iar în derulare sunt alte 30 de proiecte. Finanţarea acestor proiecte urmează a fi efectuată preponderent din FNDR, precum și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în mod special al Agenţiei de Cooperare Intrenațională a Germaniei și USAID.

Pentru anul 2014 ADR Centru are în implementare 17 proiecte regionale.  Opt dintre acestea sînt proiecte trecătoare, începute în anii precedenți, iar 9 sînt lansate în anul curent. Lista proiectelor în implementare o găsiți pe site-ul agenției www.adrcentru.md, la rubric Harta Interactivă a Proiectelor.

Suma totală planificată pentru realizarea proiectelor din Regiunea de Dezvoltare Centru pentru anul curent este de 125,5 mil lei dintre care 86,1 mil lei sînt din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar 39.4 mil lei din surse externe.

Amintim că Regiunea de Dezvoltare  Centru  cuprinde raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hinceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni.