Prima   -  Noutăți - Germanii și Suedezii sporesc eficiența energetică în spitalele din republică

Germanii și Suedezii sporesc eficiența energetică în spitalele din republică

   
26.06.2014   1377 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Centru în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a organizat astăzi, la Orhei, Atelierul de lucru/ masă rotundă "Eficiența energetică în spitale - schimb de experiență".

            La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și a tuturor spitalelor raionale din republică, unde a fost făcută o prezentare a sistemului de management energetic și sistemului inteligent de monitorizare a energiei implementat la spitalul raional Orhei. Ghidurile privind sistemele de management au fost concepute cu sprijinul oferit de Guvernul Suediei. 

            Spitalul din Orhei a beneficiat de fonduri pentru creșterea eficienței energetice, oferite prin intermediul KfW și GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei). Proiectul-pilot "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei" este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) iar prima fază a lui 2011-2014 este spre finalizare, suma investițiilor în măsurile de eficiență energetică fiind de 6312,00 mii lei.

Proiectul "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei"  a fost numit Cel mai bun proiect în Eficiența Energetică în sectorul public pentru anul 2012. Graţie proiectelor implementate în ultimii ani, Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică. Dincolo de faptul că anul trecut instituţia a economisit peste 400 de mii de lei, spitalul a devenit mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane. Deşi spitalul este numit raional, impactul proiectului este unul regional. Instituţia medicală este considerată un model de management energetic şi reuşeşte să atragă pacienţi din alte trei raioane vecine: Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

În anul curent, a fost aprobat spre implementare de către ADR Centru un proiect similar de creștere a eficienței energetice la Nisporeni. Astfel, Regiunea de Dezvoltare Centru beneficiază în continuare de suportul financiar al donatorilor internaționali, prin aportul cărora are loc creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

            Acest atelier s-a desfășurat în cadrul Săptămînii Europene a Energiei Durabile în Moldova.

Amintim că săptămîna trecută spitalul regional din Orhei a fost vizitat de o delegație germană condusă de Ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, Gerd Müller.