Prima   -  Noutăți - Discuția publică “Europa prin ochii tinerilor”!

Discuția publică “Europa prin ochii tinerilor”!

   
15.05.2014   1104 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) și Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale în Republica Moldova (CIAL) în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării ( FJȘC) a USM au organizat astăzi o Discuție publică cu genericul "Europa prin ochii tinerilor".

La eveniment au participat Krzysztof Kolanowski - directorul CIAL, Peter Tomášek -  reprezentant al Ambasadei Slovaciei în RM și Maarja Andla - voluntar Estonia,  Dumitru Țurcanu - prodecanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, reprezentanți ai ADR Centru, precum și un grup de 40 de studenți.

În deschidere, Dumitru Țurcanu, reprezentant USM, a salutat ideea organizării unuei astfel de întruniri cu tinerii jurnaliști menționînd faptul că această discuție va ajuta participanții să cunoască  mai bine ce presupune Integrarea Europeană pentru ca atunci cînd Moldova va fi acceptată în Familia Europeană tinerii să fie informați.

Evenimentul de astăzi ne demonstrează că nu doar noi dorim să ne apropiem de UE, ci și membrii UE, prin participarea lor, ne oferă suport în vederea acestei mișcări bilaterale.

Cei trei membri ai Uniunii Europene au împărtășit experiența țării de baștină în perioada de preaderare și Integrare Europeană. Tinerii jurnaliști au fost absorbiți de eveniment adresînd nenumărate întrebări vorbitorilor. Jurnaliștii au vrut să știe care șînt riscurile și părțile negative ale procesului de integrare europeană, dacă a devenit presa din aceste state mai calitativă după aderarea la UE, dar și dacă UE acceptă ideea intrării Moldovei în Casa Europeană.

Krzysztof Kolanowski, a îndemnat tinerii să aibă încredere în acest proces pentru că integrarea europeană presupune piață de desfacere competitivă, mai multe locuri de muncă, creșterea salariilor, dar și libera circulație.

Reprezentantul Ambasadei Slovaciei în RM a subliniat că Integrarea Europeană presupune reforme și reglementări foarte stricte, însă anume aceste reforme au fost cheia creșterii economice substanțiale.

Acest eveniment a fost organizat în contextul Zilei Europei în Regiunea de Dezvoltare Centru. Organizatorii își dorește ca asemenea întruniri să fie desfășurate periodic pentru implicarea tinerilor în procesul de dezvoltare al regiunii.