Prima   -  Noutăți - A fost semnat Acordul de Parteneriat în cadrul proiectului „Eliberarea izvoarelor râului Bîc în satul Temeleuți, raionul Călărași”

A fost semnat Acordul de Parteneriat în cadrul proiectului „Eliberarea izvoarelor râului Bîc în satul Temeleuți, raionul Călărași”

   
30.04.2014   1602 Accesări  

Temeleuți - 30 aprilie 2014. În incinta Casei de cultură a s. Temeleuți, r. Călărași s-a desfășurat lansarea proiectului „Eliberarea izvoarelor râului Bîc în satul Temeleuți, raionul Călărași", finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Suma totală a proiectului actualizat constituie 6 637 750.00 lei.

Scopul acestui proiect este restabilirea volumului de apă în râul Bîc, precum și aprovizionarea cu apă potabilă de calitate a populației din s. Temeleuți, r. Călărași. În urma proiectului se va construi un sistem de aprovizionare cu apă potabilă în satul Temeleuți, iar izvorul rîului Bâc va fi eliberat, astfel majorându-se debitul de apă în râu.

În cadrul evenimentului a fost încheiat Acordul de Parteneriat între ADR Centru, aplicant (primăria s. Temeleuți) și partenerul proiectului: Consiliul Raional Călărași. Prin semnarea acestui document, fiecare dintre părți și-a asumat responsabilitățile pentru a fi depuse eforturi comune spre realizarea obiectivelor din cadrul proiectului.

Prezent la manifestarea de lansare a proiectului, Ilie RĂU, Președintele raionului Călărași, a accentuat colaborarea fructuoasă dintre ADR Centru și raionul Călărași, prin implementarea a trei proiecte cu impact regional. "Vreau să felicit locuitorii satului Temeleuți cu această investiție și să încurajez administrația locală în vederea atragerii surselor de finanțare pentru dezvoltarea localității", a mai adăugat, Ilie RĂU.

Acest proiect v-a spori calitatea vieții cetățenilor prin reducerea numărului de îmbolnăvirii. "80 % din fîntînile satului Temeleuți au avă de calitate proastă, cu un conținut concentrate de săruri și nitrați, care afectează grav sănătatea oamenilor ce o consumă", a precizat Grigore Ciurca, Șeful Centrului de sănătate publică din raionul Călărași. Aprovizionarea locuitorilor cu apă potabilă de calitate este garantată de Ministerul Sănătății care a avizat acest proiect. Tot aici s-a atenționat asupra folosirii apei numai în scopuri potabile, iar pentru irigare sătenii au fost îndemnați să utilizeze apa din fîntîni pentru ca apa de calitate să ajungă la toată lumea.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru a subliniat că acest proiectul contribuie la implementarea cerinţelor UE referitoare la sectorul de aprovizionare cu apă, canalizare si epurare a apelor uzate în contextul Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La eveniment au fost prezenți mai mulți locuitori ai satului Temeleuți care au salutat această idee și acum așteaptă cu nerăbdare ziua în care vor fi conectați la apă potabilă de calitate.