Prima   -  Noutăți - Președinți și Vice-Președinți, Primari și Vice-Primari din Republica MOLDOVA în vizită oficială la cele mai înalte instituții ale statului român în cadrul unui eveniment dedicat membrilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Președinți și Vice-Președinți, Primari și Vice-Primari din Republica MOLDOVA în vizită oficială la cele mai înalte instituții ale statului român în cadrul unui eveniment dedicat membrilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

   
08.04.2014   509 Accesări  

Președinți și Vice-Președinți, Primari și Vice-Primari din Republica MOLDOVA în vizită oficială la cele mai înalte instituții ale statului român în cadrul unui eveniment dedicat membrilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Programul vizitei a cuprins, pe lângă primirea de la Cotroceni, o întâlnire cu Președintele Partidului Național Liberal domnul Crin ANTONESCU, o ședință de lucru cu Primul-Ministru al ROMÂNIEI, domnul Victor PONTA la Palatul Victoria, ședință la care au participat și domnul Liviu DRAGNEA, Prim-Viceprim Ministru, alături de Înaltul Reprezentant al Guvernului  domnul Mircea GEOANĂ.

La Palatul Parlamentului a fost organizată o ședință comună cu Uniunea Consiliilor Județene din ROMÂNIA (UNCJR) și Uniunea Consiliilor Raionale din MOLDOVA (UCRM). Cu această ocazie s-a semnat un protocol de colaborare între Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și UCRM.

Întâlnirilor cu oameni politici și din administrația locală li s-au adăugat, totodată, întâlniri cu importanți oameni de afaceri din parcurile industriale ale județului Prahova.

Delegația din Republica MOLDOVA a fost întâmpinată inițial la Ploiești de către oficialitățile de prim rang ale județului Prahova. Delegația a fost însoțită pe întreg parcursul vizitei de către domnul Cristian ADOMNIȚEI, Președinte al Consiliului Județean IAȘI, Președinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru și de către domnul Mircea COSMA, Președinte al Consiliului Județean PRAHOVA.

Vizita, derulată pe parcursul zilelor de 3 și 4 aprilie a avut ca obiective majore: efectuarea de propuneri legislative și macro-economice instituțiilor de prim rang ale statului român care să faciliteze cooperarea transfrontalieră cu impact în buna administrare la nivelul raioanelor și localităților din Republica MOLDOVA, identificarea de județe partenere pentru atragerea în comun de finanțări europene, identificarea de investitori pentru proiecte de dezvoltare ale raioanelor reprezentate.

Vizita a avut un pronunțat caracter pragmatic.

"Este o premieră ce facem noi astăzi aici. Ceea ce poate în sine ar fi o problemă că de 24 de ani nu a mai avut loc un asemenea eveniment în sensul în care întreaga, aproape întreaga administrație publică locală din Republica Moldova să fie prezentă în discuții directe cu guvernul României, pe proiecte concrete şi nu doar pe gânduri bune şi dorinţe de viitor", a spus președintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, președintele Consiliului Județean IAŞI, Cristian ADOMNIŢEI.

Victor PONTA a promis sprijin pentru construcția a încă un pod peste Prut, a vorbit despre banii alocați guvernului moldovenesc pentru grădinițe şi a exprimat dorința ca, în 2019, când România va deține președinția UE, Republica Moldova să stea la masă cu celelalte state membre. "Nu-mi doresc nimic mai mult decât ca în Moldova să fie prosperitate, să fie liniște, să fie siguranță şi când România va avea președinția Uniunii Europene, în 2019, la masa aceea, la care stau membrii Uniunii Europene, să stea şi Moldova."

Președintele Traian Băsescu, de asemenea, le-a vorbit oficialilor moldoveni despre asistența financiară română pentru instituțiile de învățământ din Republica Moldova, despre Gazoductul Iaşi-Ungheni, dar şi despre semnificația şi importanța introducerii Moldovei în lista țărilor ai căror cetățeni vor călători fără vize în spațiul Schengen.

Următorul eveniment major al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru va avea loc la sfârșitul lunii iunie, în Municipiul Bălți, cu ocazia celei de-a doua ediții a Forumului Economic Transfrontalier.

Membrii Euroregiunii Siret-Prut-Nistru sunt județele Iași, Prahova și Vaslui din România, respectiv raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Drochia, Dubăsari, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni și municipiul Bălți, din Republica Moldova.

Euroregiunea își propune să dezvolte proiecte transfrontaliere în domenii care variază de la economie la social și cultural, de la infrastructură la dezvoltare durabilă în concordanță cu strategiile de dezvoltare ale administrațiilor locale.