Prima   -  Noutăți - Experți locali și străini crează condiții pentru implementarea cu succes a Proiectelor de Parteneriat Public Privat (PPP) în RM

Experți locali și străini crează condiții pentru implementarea cu succes a Proiectelor de Parteneriat Public Privat (PPP) în RM

   
03.04.2014   1045 Accesări  

02.04.2014 - Ialoveni. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a fost gazda unor experți internaționali însoțiți de reprezentantul Agenției Proprietății Publice (APP) din RM.

Oaspeții au fost interesați de activitatea agenției și nemijlocit de practica acesteia în implementarea PPP-urilor. Astfel, în urma discuției interactive cu angajații agenției, experții, au fost informați cu privire la rolul agențiilor de dezvoltare, dar și la procesul de funcționare al acestora.

Pe parcursul implementării Proiectelor PPP în RM și în ceea ce ține de legislație au fost identificate unele devieri de la bunele practici internaționale, motiv pentru care Agenția Proprietății Publice împreună cu Ministerul Economiei a inițiat împreună cu delegația Uniunii Europene proiectul Twinning. Pe parcursul anului precedent a fost selectat în calitate de partener Ministerul Federal al Economiei și Energeticii din Germania, care a fost contractat pentru a implementa Proiectul Twinning în Republica Moldova. Proiectul este bazat pe creșterea capacităților instituționale de implementare a proiectelor PPP și are 3 componente. Prima componentă ține de ajustările legale în ceea ce privește legea PPP și legea concesiunilor, elaborarea metodologiei de aplicare a legii și elaborarea manualelor de bune practici în ceea ce ține de implementarea proiectelor PPP. Componenta numărul doi este focusată pe manualele de bune practici în acest domeniu, pe identificarea a 6 Proiecte Pilot la nivel național de implementare a proiectelor PPP și totodată pe standardizarea formelor contractuale din cadrul Parteneriatelor Publice Private. Cea de-a treia componentă este orientată pe creșterea capacităților instituționale de implementare a PPP și concesiuni, elaborarea unui site nou al Agenției Proprietății Publice pentru creșterea vizibilității, colaborarea cu Agențiile de Dezvoltare Regională, inclusiv ministere de ramură, cu întreaga structură instituțională ce ține de crearea PPP, de a crește capacitățile acestor instituții pentru implementarea proiectelor PPP prin organizarea de mese rotunde, discuții, grupuri de lucru, conferințe internaționale.

Punctul important este că atunci cînd a fost gîndit proiectul s-a încercat axarea nu doar pe APP, ci nemijlocit pe crearea pieței PPP-urilor, astfel proiectul se răsfrînge asupra Instituțiilor Centrale, Autorităților publice locale, prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională.

Fluxul de informații primit în urma discuțiilor va ajuta experții la elaborarea manualului de bune practici adaptat necesităților locale. Această ședință a dat startul unui șir de întruniri și colaborări pe toată durata proiectului, care este de doi ani de zile.