Prima   -  Noutăți - În anul 2014 mijloacele financiare din FNDR vor crește cu circa 4 mln lei

În anul 2014 mijloacele financiare din FNDR vor crește cu circa 4 mln lei

   
23.12.2013   1620 Accesări  

Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis, vineri, în ce domenii vor fi direcţionate mijloacele financiare ale Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR) în anul viitor. Astfel,  în anul 2014 FNDR  va constitui circa 195 de milioane de lei, cu patru milioane mai mult decât anul curent.

În anul 2014  se preconizează implementarea a 42 proiecte, inclusiv: 34 cu finanțare din FNDR, 8 - finanțate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), și un proiecte se preconizează fi cofinanțat de USAID. Principalele proiecte vizează aprovizionarea cu apă şi canalizare a localităților, dezvoltarea infrastructurii drumurilor, susţinerii sectorului privat,  susţinerii activităţilor turistice, precum și pentru punerea în aplicare a proiectelor de sporire a eficienţei energetice. 

Cele mai importante proiecte din Regiunea de dezvoltare Nord, în 2014,  vor ţine de construcţia reţelei de canalizare şi aprovizionare cu apă în zona economică liberă din Bălţi, precum şi reabilitarea conacului şi repararea drumului spre parcul din Ţaul.

În Regiunea de dezvoltare Centru, în anul viitor vor fi alocați bani pentru sporirea eficienţei energetice a spitalului raional Nisporeni, pentru repararea porţiunii de drum oraşul Străşeni - satul Malcoci şi pentru construcţia staţiei de epurare din oraşul Teleneşti.

Din FNDR pentru Regiunea de Dezvoltate Sud vor fi alocați bani pentru construcţia apeductului Leova-Iargara, construcţia sistemului de canalizare în satul Roşu din raionul Cahul,  precum și pentru reabilitarea porţiunii de drum oraşul Ştefan Vodă - satul Talmaza.

Totodată, în anul 2014 vor  fi inițiate activitățile de  lansare a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională din Găgăuzia.

 

 

23 decembrie 2013

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor