Prima   -  Noutăți - Conferința Internațională Promovarea Cooperării Teritoriale în Țările Parteneriatului Estic

Conferința Internațională Promovarea Cooperării Teritoriale în Țările Parteneriatului Estic

   
12.12.2013   1566 Accesări  

Astăzi, la Chișinău s-a desfășurat Conferința Internațională Promovarea Cooperării Teritoriale în Țările Parteneriatului Estic: Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina, organizată de către Programul de Susținere a Cooperării Teritoriale a Parteneriatului Estic (EaPTC).

La eveniment s-au reunit reprezentanți din Ucraina, ai Comisiei Europene, beneficiarii proiectelor și reprezentanții organizațiilor internaționale  și regionale.

Liviu Oboroc viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a salutat participanții și și-a exprimat convingerea că ospitalitatea moldovenilor și bună derulare a evenimentului va crea o atmosferă favorabilă pentru crearea parteneriatelor în contextul următoarelor proiecte comune, schimbul de opinii privind perspectivele viitoarelor colaborări, crearea de sinergii și parteneriate în cadrul cooperării dintre Moldova și Ucraina. De asemenea,  oficialul a menționat că organizarea conferinței este o dovadă sigură al angajamentului Guvernelor  ambelor țări pentru distribuirea  echitabilă a șanselor de dezvoltare pe întregul teritoriul țării sale.

Totodată, viceministrul a subliniat că Guvernul Republicii Moldova acordă o deosebită importanță strategică relațiilor sale cu Ucraina, având în vedere contextul istoric  al relațiilor moldo-ucrainene  precum și relațiile de prietenie îndelungate, inclusiv succesul schimbului de experiență cu Ucraina în domeniul cooperării regionale și implementarea proiectelor transfrontaliere.  

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au comunicat că această conferință va confirma necesitatea stabilirii unei platforme solide la nivelul ministerelor,  autorităților locale și regionale, partenerilor de dezvoltare, societăţii civile și mediului de afaceri întru promovarea unui dialog eficient între toți partenerii din societate pentru  valorificarea rezultatelor acestui proiect şi extinderea impactului asupra întregii țări. De asemenea, aceștia au mai menționat că am putea îmbunătățirea condițiilor de trai ale concetățenilor noștri prin intermediul proiectelor comune în domeniul dezvoltării economico-sociale, inclusiv am putea soluționa problema locurilor de muncă, precum și îmbunătăți sănătatea publică, daca colaborarea dintre autoritățile ambelor țări va fi bazată pe corectitudine şi încredere reciprocă.

Participanții au comunicat că propunerile identificate pe parcursul zilei vor avea o continuitate logică în proiectele comune ce urmează să fie identificate și ulterior implementate pentru a spori calitatea vieții cetățenilor, iar Conferință va contribui la  stimularea creşterii calităţii vieții al tuturor locuitorilor Republicii Moldova și Ucrainei în zona de frontieră.

 

12 decembrie 2013

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor