Prima   -  Noutăți - La instituția preșcolară din Boldurești a fost construit un colector solar pentru apă caldă

La instituția preșcolară din Boldurești a fost construit un colector solar pentru apă caldă

   
11.11.2013   1928 Accesări  

Pe data de 07 noiembrie 2013, în satul Boldurești raionul Nisporeni, a avut loc un atelier de instruire în cadrul proiectului "Întărirea capacității locale privind utilizarea energiei solare în localitățile rurale". Proiectul este implementat de asociația WiSDOM și presupune mai multe activități care sînt realizate atît în localitățile pilot Boldurești și Milești din raionul Nisporeni, cît și la nivel regional și național.

Pe durata proiectului vor fi construite în total 20 de colectoare solare necostisitoare în gospodării individuale și instituții sociale locale, vor fi  publicate și distribuite materiale educaționale și instructive și vor fi realizate numeroase activități publice de promovare a utilizării energiei solare. Proiectul este susținut financiar de: 1) WECF în cadrul proiectului "Întărirea capacității locale privind încălzirea solară, apă caldă menajeră și izolarea termică în zonele rurale și cele îndepărtate din regiunea CEE" și 2) REC Moldova prin proiectul "Sprijinirea organizațiilor societății civile de mediu din Belarus și Republica Moldova" (SECTOR).

Pe durata atelierului de lucru a fost construit un colector solar pentru apă caldă pentru instituția preșcolară din s. Boldurești care va asigura condiții mai bune pentru copii din grădiniță și pentru personalul instituției și în afară de aceasta va reduce cheltiuelile din facturile pentru energie electrică și gaz. La atelier au participat și reprezentanții ADR Centru care au remarcat eficiența aplicării soluției date mai ales în mediul rural. Colectoarelele construite de sinestătător, permit de a reduce costurile de aproximativ 5 ori în comparație cu cele care se propun în vînzare (costul materialelor necesare pentru construcția colectorului solar ar fi de cca 200 euro). Un alt aspect pozitiv este și faptul că aceste colectoare sînt ușor de întreținut ( în cazul celor procurate este nevoie de întreținere specializată care presupune costuri semnificative).

WiSDOM este o organizație neguvernamentală republicană, care promovează principiile dezvoltării durabile prin desfășurarea activităților de conștientizare, implicare și stimularea participării, diseminarea cunoștințelor și a bunilor practici, dar și prin cercetare și inovații. Prin oferirea de soluții durabile descentralizate, simple și accesibile, WiSDOM se focusează în primul rând pe întărirea capacității și suportul comunităților rurale.

Pentru informații suplimentare puteți să contactați directorul acestui proiect:

Sergiu Andreev
Telefon: +373 69769744

www.wisdom.md
Email: sergiu.andreeff@gmail.com

 

Ghidul pentru construcția colectoarelor solare il găsiți mai jos în limbile rusă și engleză

  WECF_Con solar_collector_russ 14 06view72dpi (2)

 

 

 

  Wisdom.pdf