Prima   -  Noutăți - Seminar Twinning: Politica regională a UE și impactul ei asupra dezvoltării regionale din Republica Moldova

Seminar Twinning: Politica regională a UE și impactul ei asupra dezvoltării regionale din Republica Moldova

   
19.09.2013   1558 Accesări  

Astăzi, la Complexul touristic Costești din Regiunea de Dezvoltare  Centru, s-a desfășurat un seminar cu genericul „Politica regională a Uniunii Europene și impactul ei asupra dezvoltării regionale din Republica Moldova", organizat în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova".

Președintele Consiliului Regional de Dezvoltare Centru, Grigore Cobzac, a salutat participanții și a menționat faptul că acest proiect este foarte important în contextul dezvoltării generale a țării. „ Scopul nostru este să ne racordăm la exemplele țărilor dezvoltate, a căror reprezentanți ii avem astăzi alături de noi, și să demonstrăm că Dezvoltarea Regională este o prioritate pentru noi."

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai, reprezentantul Franței în cadrul proiectului Twinning, Anne Azam-Pradeilles, au efectuat o prezentare generală a provocărilor proiectului Twinning, după care experta franceză a vorbit despre procesul de extindere a Uniunii Europene (1991-2013), Politica de Vecinătate, parteneriatul oriental UE, Strategia privind Politica Regională UE pentru 2020, relațiile dintre UE și Moldova și provocările pentru Moldova și politica ei de apropiere de Uniunea Europeană.

Reprezentantul Letoniei, economistul, Alf Vanags, a făcut o prezentare cu privire la Politica Regională în Letonia, menționînd problemele de extindere și zonele-țintă pentru politica regional.

Xavier Givelet,  a vorbit participanților despre experiența Poloniei în procesul de pre-aderare la UE, despre provocări, soluții și rezultate care au dus la acceptarea acestei țări în familia europeană și la accesarea fondurilor europene în vederea dezvoltării regionale.

Cornelia Mateiu a venit cu o prezentare despre Politica de Coeziune a UE, aducînd exemplul Romîniei în procesul de aderare la UE. Aici reprezentanta Romîniei a ținut să acentueze obstacolele pe care le-a întîmpinat tara ei în procesul complex aderare la UE și implementare a proiectelor de dezvoltare regional din fonduri europene, astfel unele dintre probleme fiind capacitatea administrativă limitată a instituțiilor care gestionează fondurile europene, asigurarea cofinanțării pentru proiectele europene, problema derulării achizițiilor publice datorită cadrului legal și a instituțiilor care reglementează acest process complex.

La rândul lor, Igor Malai, reprezentantul MDRC, și Dan Bogdea, specialist, Secția planificare strategică și programare din cadrul ADR Centru, s-au referit, în contextual apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană, la provocările noii Strategii de Dezvoltare Regională pentru Regiunea de Dezvoltare Centru.

    

Ulterior, participanții la seminar s-au adunat în 4 grupuri de lucru pentru a analiza problemele din domeniul dezvoltării regionale specifice Regiunii de Dezvoltare Centru. Grupurile au pregătit, în acest sens, mai multe prezentări, ce au fost analizate în sesiunea plenară.