Prima   -  Noutăți - Ultimele rezultate ale proiectului Twinning ”Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM”

Ultimele rezultate ale proiectului Twinning ”Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM”

   
11.09.2013   1174 Accesări  

Ultimele rezultate ale proiectului Twinning "Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM" au fost prezentate, ieri, în cadrul celei de-a cincea ședință a Comitetului Director al Proiectului, desfășurată la Chișinău.

Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a comunicat că în cadrul reuniunii s-a făcut bilanțul activităților desfășurate în perioada mai-august 2013, precum și au fost analizate perspectivele dezvoltării regionale în țara noastră în perioadă următoare. De asemenea, oficialul a menționat importanța evenimentului salutînd și apreciind prezența la eveniment a Ambasadorilor României și al Franței în Republica Moldova, E.S Marius Gabriel Lazurca și E.S.  Gerard Guillonneau, precum și a Speranței Olaru, reprezentant al Delegației UE în țara noastră.

În contextul realizărilor în cadrul proiectului twinning au fost menționate cele 2 misiuni ale expertului  Vincent  LE DOLLEY, lider pe Componenta 1 din partea UE,  care a prezentat diverse scenarii instituționale de Dezvoltare Regională  pentru  Republica Moldova. De asemenea, a fost nominalizat și seminarul interministerial privind politica de dezvoltare regională, organizat de MDRC.

Totodată, pe componenta 2 a proiectului a fost menționată vizita de studiu în România ce a avut drept scop dezvoltarea capacităților funcționarilor în amenajarea teritoriului, urbanismul și dezvoltarea regională, integrate într-un singur cadru de planificare, precum și au fost realizate mai multe vizite în teritoriu a echipei twinning în vederea revizuirii legislației și reglementărilor privind planificarea teritorială.

E.S.  Gerard Guillonneau Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova a menționat că au fost înregistrate rezultate palpabile, în pofida dificultăților de la începutul proiectului, iar colaborarea funcționarilor cu experții europeni este eficientă, fapt ce va permite  sporirea rezultatelor pozitive ale activităților în proiect. De asemenea, Ambasadorul a precizat că un rezultat bun este implicarea autorităților de diferit nivel în acest proiect.

La rîndul său, E.S. Marius Gabriel Lazurca  a precizat că România va susține în continuare dezvoltarea regională în țara noastră, contribuind cu experiența proprie în domeniu și a specificat că avînd drept parteneri experți europeni  în dezvoltarea regională și planificarea spațială proiectul va înregistra succese vizibile.

La final,  Liviu Oboroc, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, a conchis că proiectul  se desfășoară eficient  în regiuni, iar importanța acestuia este conștientizată de autoritățile publice locale de nivelul I și II.

 

11 septembrie 2013

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor