Prima   -  Noutăți - Consolidarea capacitatilor Agențiilor de Dezvoltare Regională în vederea perceperii și utilizării statisticilor regionale în cadrul proiectului ”œÎmbunătățirea disponibilității și fiabilității statisticilor regionale”œ

Consolidarea capacitatilor Agențiilor de Dezvoltare Regională în vederea perceperii și utilizării statisticilor regionale în cadrul proiectului ”œÎmbunătățirea disponibilității și fiabilității statisticilor regionale”œ

   
06.09.2013   642 Accesări  


Seminar în domeniul statisticilor regionale

 

La data de 05-06 septembrie curent, la Vadul lui Vodă, se organizează un seminar de creștere a capacităților în domeniul statisticii regionale. Din cardul Agenției de Dezvoltare Regională Centru la acest eveniment participă Eduard Ungureanu, șef al Secției managementul proiectelor și Danil Bogdea, Marina Preteca-Neaga, specialiști, Secția planificare strategică și programare.

Scopul întrunirii constă în consolidarea capacitaților personalului ADR de a utiliza statistici regionale pentru planificarea, monitorizarea si evaluarea bazată pe dovezi/date.

Proiectul este implementat de către Biroul Național de Statistică, în parteneriat cu Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiile de Dezvoltare Regională, cărora le revine rolul principal în aprobarea și promovarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului.

În rezultatul implementării proiectului, autoritățile publice și publicul larg vor dispune de date statistice regionale mai complete și mai diverse, care sînt extrem de importante pentru procesul de planificare și asigurare a dezvoltării regionale durabile la toate nivelurile. În cadrul Proiectului vor fi identificate carențele informaționale privind disponibilitatea datelor pertinente în profil regional. Ulterior, în baza bunelor practici europene și ținînd cont de necesitățile și prioritățile țării, vor fi consolidate capacitățile instituțiilor naționale de a produce date calitative privind dezvoltarea regională a țării.

Prin acest proiect se dorește îmbunătățirea indicatorilor social-economici la nivel regional și a metodologiilor de calcul, precum și la utilizarea mai bună a datelor relevante din surse administrative și statistice de informații, necesare pentru funcționarea APL-lor și activitatea de monitorizare a agențiilor de dezvoltare regională.

Proiectul "Îmbunătățirea disponibilității și credibilității statisticii regionale pentru factorii de decizie din Republica Moldova", finanțat de Guvernul României, face parte din Programul Comun al ONU "Consolidarea sistemului statistic național", implementat de BNS, în colaborare cu partenerii săi naționali și agențiile ONU-PNUD, UN Women, UNFPA, UNICEF, ILO.