Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea regională ”“ de la politici ambițioase la impact social și subiect de știre

Dezvoltarea regională ”“ de la politici ambițioase la impact social și subiect de știre

   
01.08.2013   1079 Accesări  

 Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prezintă rezultatele, provocările și perspectivele dezvoltării regionale în țara noastră, în cadrul unui curs de instruire organizat   în perioada 1-3 august, curent. Evenimentul cu tematica "Dezvoltarea regională - de la politici ambițioase la impact social și subiect de știre" vizează reprezentanții instituțiilor mass media și are drept scop prezentarea obiectivelor și provocărilor implementării proiectelor de dezvoltare regională în localitățile Republicii Moldova, analiza derulării procesului de dezvoltare regională, precum și  promovarea practicilor europene de îmbunătățire a condițiilor de trai prin prisma dezvoltării regionale.  

Marcel Răducan Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a vorbit în mesajul de debut despre rolul și importanța dezvoltării regionale în țara noastră, despre cum a început acest proces și care sunt obiectivele MDRC la acest capitol. De asemenea, oficialul a menționat prioritățile proiectelor de dezvoltare regională, rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud în regiuni, precum și mulțumit partenerului de dezvoltare GIZ pentru susținerea în promovarea domeniului în țara noastră.

Totodată, Ministrul a precizat că este important să prezentăm domeniul vizat cu succese și lacune, astfel, încît toți actorii implicați în promovarea dezvoltării regionale în Republica Moldova să conștientizeze că durabilitatea și eficiența proiectelor  are la bază o cooperare, colaborare și comunicare eficientă, iar instituțiile de presă au rolul de a urmări dacă acest proces este transparent și fiecare își onorează atribuțiile.

La rîndul său, Philipp Johannsen reprezentant de țară al GIZ și managerul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale" a subliniat rolul comunicării publice pentru a stimula participarea cetățenilor: "Proiectele de dezvoltare regională pot avea succes doar dacă cetățenii, care sunt clienții serviciilor locale, sunt implicați, își achită facturile la timp și monitorizează calitatea serviciilor prestate. Rolul jurnaliștilor este de a intermedia comunicarea dintre autorități și cetățeni și de a veghea asupra corectitudinii utilizării investițiilor".

Agenda seminarului întrunește sesiuni în plen, dezbateri, exerciții individuale și în grup, inclusiv vizite în localitățile unde au fost sau sunt în implementare proiecte de dezvoltare regională.

La atelierul de lucru participă circa 20 de reprezentanți ai instituțiilor de presă din țară, funcționari ai MDRC, reprezentanți GIZ și experți în  comunicare.

 

1 august 2013

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor