Prima   -  Noutăți - Aproximativ 34 mln lei au fost utilizați de la începutul anului pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională

Aproximativ 34 mln lei au fost utilizați de la începutul anului pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională

   
24.06.2013   1196 Accesări   www.mdrc.gov.md

Circa 34 mln lei din suma totală de 191 mln lei a Fondului Național de Dezvoltare Regională au fost utilizați în primele 5 luni ale anului curent pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională. Valorificarea mijloacele financiare din FNDR și situația la zi a proiectelor au fost principalele subiecte discutate ieri, în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale ce s-a desfășurat pentru prima dată în teritoriu, în orașul Nisporeni, Regiunea de Dezvoltare Centru. De asemenea, membrii CNCDR au identificat principalele cauze ce stagnează buna desfășurare a implementării unor proiecte și au stabilit acțiuni concrete pentru impulsionarea activităților.

În acest context, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au subliniat că principala cauză a stagnării unor proiecte este calitatea slabă a documentației de proiect elaborată și depusă de autoritățile publice locale pentru licitare, astfel, că în lipsa unui studiu de fezabilitate sau calitatea slabă a acestuia nu asigură demararea procesului de achiziții și desfășurarea lucrărilor.

Totodată, reprezentanții MDRC au menționat că de la începutul anului sunt în proces de implementare 22 de proiecte de dezvoltare regională ce țin de reabilitarea infrastructurii drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu și atractivitatea turistică.  În majoritatea cazurilor la moment se desfășoară procedura de achiziții sau sunt în derulare licitațiile. Din numărul total de proiecte 7 sunt în derulare în Regiunea de Dezvoltare Regională Nord, 10 proiecte de dezvoltare regională se implementează în Regiunea de Dezvoltare Centru și 5 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării.

 Marcel Răducan Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a precizat că în cazul proiectelor care stagnează, vor fi impuse sancțiuni prin stoparea finanțării și redirecționarea mijloacelor financiare către implementarea altor proiecte.

"Pentru prima dată în 3 ani am organizat ședința CNCDR în localitățile unde se implementează proiectele. Scopul a fost să venim la fața locului să inspectăm, să observăm, să monitorizăm și să asigurăm eficacitatea lucrărilor efectuate, astfel, încît la sfîrșitul anului să înregistrăm rezultate vizibile în domeniul dezvoltării regionale" a comunicat Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducan. De asemenea, Ministrul a precizat că au fost analizate detaliat fiecare proiect, iar decizia de redistribuire a banilor s-a luat în urma analizei minuțioase a situației, a cauzelor, acțiunilor și a rezultatelor scontate.

Reiterăm, că FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv și din an în an acesta nu este cumulativ. Astfel, pentru anul curent în FNDR au fost alocate circa 191 mln lei, inclusiv circa 7, 5 mln lei pentru asigurarea activității Agențiilor de dezvoltare regională Nord, Centru și Sud.

După ședință membrii CNCDR au inspectat lucrările de construcție a poligonului pentru stocarea deșeurilor în cadrul  proiectului "Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos" , precum și au vizitat proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potențialului turistic a Regiunii de Dezvoltare Centru" în cadrul căruia va fi construită o porțiune de drum. Ambele proiecte sunt implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru și sunt finanțate din FNDR.

 


 

Proiectul "Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos" prevede construcția platformelor pentru depozitarea deșeurilor menajere solide și autorizarea celor existente și crearea unei unități de depozitare a DMS și  extinderea unui serviciu regional de salubrizare. Costul proiectului precizat (conform deciziei CNCDR nr. 18/12  din 20.12.2012) este de  10 705,1 mii lei.

Proiectul  „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potențialului turistic a Regiunii de Dezvoltare Centru" are ca obiectiv specific redirecționarea transportului de pe ruta R 25 „ Bucovăț -Nisporeni - Bărboieni” și L432 „ Nisporeni - Bălăurești” prin oferirea unei alternative mai scurte, iar suma totală a proiectului este de 28 699 147,88 lei, suma solicitată de la FNDR 28 699 147,88 lei ceea ce constituie 100 % din costul total al proiectului.