Prima   -  Noutăți - În premieră. Ședința CNCDR în teritoriu, Regiunea Centru-orașul Nisporeni

În premieră. Ședința CNCDR în teritoriu, Regiunea Centru-orașul Nisporeni

   
20.06.2013   1226 Accesări   www.mdrc.gov.md

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale se întrunește mîine, 21 iunie 2013 la Nisporeni. Ședința va începe la ora 1200 în sala de Protocol a Consiliului raional, strada Suveranității, 2, or. Nisporeni.

         Principalele subiecte pe ordinea zilei sunt: implementarea proiectelor de dezvoltare regională și valorificarea mijloacelor financiare ale FNDR pe parcursul perioadei ianuarie-mai 2013; redistribuirea mijloacelor financiare ale FNDR pentru anul 2013 și Planul de acțiuni privind elaborarea cadrului conceptual de realizare a politicii de dezvoltare regională în Regiunea de dezvoltare UTA Găgăuzia.

„Pentru prima dată în 3 ani ședința va fi organizată în localitățile unde se implementează proiectele. Scopul este de a inspecta, a monitoriza și a asigura eficacitatea lucrărilor efectuate, astfel încît să înregistrăm rezultate vizibile în domeniul dezvoltării regionale a comunicat Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.  

         Astfel, în prima ședință din acest an, care se va desfășura în Regiunea de Dezvoltare Centru, membrii Consiliului vor  analiza procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, desfășurarea lucrărilor, cauzele și motivele stagnării unor proiecte, precum și vor decide redistribuirea mijloacelor financiare pentru implementarea  proiectelor, astfel, încît pînă la sfîrșitul anului să fie asigurată valorificare sută la sută a banilor din FNDR.

         De la începutul anului 2013 sunt în proces de implementare 22 de proiecte de dezvoltare regională ce țin de reabilitarea infrastructurii drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu și atractivitatea turistică.

         Totodată, reamintim că FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv și din an în an acesta nu este cumulativ. Astfel, pentru anul curent în FNDR au fost alocate circa 191 mln lei, inclusiv circa 7,5 mln lei pentru asigurarea activității Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud.

         După ședință membrii CNCDR vor inspecta lucrările de construcție a poligonului pentru stocarea deșeurilor în cadrul  proiectului „Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos”, precum și vor vizita proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potențialului turistic a Regiunii de Dezvoltare Centru” în cadrul căruia va fi construită o porțiune de drum, proiecte implementate de ADR Centru.