Prima   -  Noutăți - Evaluarea impactului proiectului de la Răzeni

Evaluarea impactului proiectului de la Răzeni

   
13.06.2013   1264 Accesări  

Specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenției de Dezvoltare Regională Centru s-au întrunit într-o ședință de lucru în scopul evaluării impactului unuia dintre proiectele finalizate. Este vorba de proiectul „Construcția capitală a porțiunii de drum de 12km pentru 7 localități din Regiunea Centru - acces direct la magistrala națională”.

În cadrul întrunirii a fost studiată documentația de proiect în întregime (începînd cu cererea de finanțare). Totodată s-a efectuat o vizită la fața locului unde s-a discutat cu localnicii despre proiect și impactul acestuia.

În urma acestei evaluări, responsabili de la MDRC urmează a elabora raportul de monitorizare și evaluare a impactului. Acesta va conține observațiile și recomandările necesare pentru evitarea ulterioară a acestora în procesul de implementare a altor proiecte. 

Proiectul a fost implementat de ADR Centru și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).Suma totală a proiectului: conform cererii de finanțare- 60 900,00 mii lei inclusiv contribuția proprie 920,00 mii lei; suma s-a modificat după actualizarea devizului general al proiectului ajungînd la suma de  121 579,10 mii lei. Suma finanțată de FNDR este de 9 476,37 mii lei. Proiectul prevede dezvoltarea infrastructurii de drum pentru 8 localități mici si mijlocii (Răzeni, Gangura,  Mileștii Noi, Misovca, Homuteanovca, Alexandrovca, orașul Căinari) cu o dezvoltare economica precară și care sunt dezavantajate prin lipsa de acces către administrațiile centrale, alte localități, piața de desfacere a mărfurilor. Proiectul corespunde direct priorității nr. 1: Reabilitarea infrastructurii fizice  deoarece prevede nemijlocit construcția unei porțiuni de drum. Obiectivul proiectului prevede indirect și alte 2 priorități: Susținerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale și îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice din considerentul, că porțiunea de drum ofera posibilitate agenților economici de a ajunge la magistrala Chișinău-Reni, la piața de desfacere a marfurilor în orașul Chișinau, oferirea agențiilor de turism oportunități de dezvoltare a turismului de weekend în zona Padurea de la Răzeni.