Prima   -  Noutăți - Planificarea regională în sectorul managementului deșeurilor solide. Atelier de lucru 3

Planificarea regională în sectorul managementului deșeurilor solide. Atelier de lucru 3

   
22.04.2013   1500 Accesări  

 

Agenția de Dezvolatre Regională Centru (ADR Centru), cu susținerea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului “Modernizarea serviciilor publice, domeniul de intervenție 2 – Planificarea și Programarea Regională” a organizat, pe data de 18 aprilie curent, un atelier de lucru în planificarea regională sectorială – Managementul Deșeurilor Solide (MDS).

La atelier au participat reprezentanți din cele 13 raioane ale Regiunuii de Dezvoltare Centru (specialiști din cadrul consiliilor raionale și a întreprinderilor municipale) care au fost instruiți și consultați de experți internaționali și naționali în domeniu: Reka Soos, Doug Hickman, Ciprian Popovici, Tamara Guvir și Lilian Danilov.

Atelierul de lucru a fost structurat în 3 sesiuni:

·         Analize tehnice și financiare a MDS;

·         Selectarea opțiunii tehnice preferate de MDS;

·         Abordarea metodologică în contextul analizei financiare și a aranjamentelor instituționale în MDS.

Experții au efectuat  o analiză a sectorului și au propus scopuri strategice pe termen scurt, mediu și lung, cu o trecere graduală a MDS la standarde europene. De exemplu, la capitolul Transfer și depozitare a deșeurilor, se preconizează, pe termen scurt (2013-1017), dezvoltarea stațiilor de transfer de deșeuri în fiecare raion, dezvoltarea unui deposit per microregiune (3-4 depozite per regiune); pe termen mediu (2017-2022) – reducerea numărului de depozite la unul singur per regiune, cu reabilitare depozitelor funcționale.

Pentru optimizarea MDS, experții, în urma discuțiilor cu factorii de decizie de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cei de la nivel raional, au delimitat regiunea Centru în 3 microregiuni, (în mai multe variante de lucru) prin gruparea raioanelor învecinate. Varianta optima, în viziunea lor, a fost următoarea: Microregiunea 1: Ialoveni, Anenii Noi, Criuleni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni; Microregiunea 2: Călărași, Nisporeni, Unhgeni; Microregiunea 3: Telenești, Rezina, Șoldănești, Orhei.

Participanții la atelier au avut ocazia să-și expună punctul lor de vedere asupra tuturor variantelor propuse în cadrul unui exercițiu. Ei mai au și o “temă pentru acasă”: să discute, cu factori de decizie la nivel de microregiune, locațiile propuse de experți pentru stațiile de transfer/depozite regionale pentru deșeuri. Specialiștii de la ADR Centru vor acorda consultanță în acest proces, iar propunerile microregiunilor vor fi colectate pînă pe data de 3 mai 2013.