Prima   -  Noutăți - Primul Forum al Tinerilor din bazinul rîului Bîc s-a desfășurat la Chișinău

Primul Forum al Tinerilor din bazinul rîului Bîc s-a desfășurat la Chișinău

   
26.03.2013   1977 Accesări  

 

Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în calitate de partener, și Centrul Național de Mediu au organizat Primul Forum al Tinerilor din Bazinul rîului Bîc cu sloganul „Iubește-ți rîul!”Evenimentul a adunat cca 450 de participanți: elevi și profesori, specialiști în domeniul mediului, APL-uri din bazin, membri ai Consiliului de Bazin Bîc, ONG-uri de mediu și reprezentanți mass-media.

Forumul a fost desfășurat în două sesiuni paralele:

1. Evoluarea colectivelor școlare la categoria divertisment și înmînarea premiilor pentru învingătorii la categoria Foto și Video din cadrul concursului „Împreună Salvăm rîul Bîc”, anunțat în ianuarie 2013, de Centrul Național de Mediu;

2. Dezbateri publice cu participare tinerilor și organelor competente din bazin pe problemele ce afectează grav rîul.

Momente unice și emoții mari au trăit participanții concursului „Împreună salvăm rîul Bîc”, în timpul ceremoniei de premiere pe categoriile: foto, video si divertisment. În urma evaluării lucrărilor de către un juriu competent, format din specialiști pe probleme de mediu, jurnaliști și artiști, au fost desemnați cîștigătorii. Lucrările au fost evaluate în dependență de autenticitatea problemei, mesaj și redarea acestuia. Astfel, învingători au fost desemnați:

Categoria Foto:

I. Licel Teoretic „Gura Bîcului”, Anenii

II. Liceul Teoretic „Olimp”, mun. Chișinău

III. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Sipoteni, Călărași

Categoria Video:

I. Liceul Teoretic „Gogol”, mun. Chișinău (video)

II. Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău (video)

III. Liceul Teoretic „Spiru Haret”, mun. Chișinău (video)

Categoria Divertisment:

I. Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” mun. Chișinău

II. Liceul Teoretic „Emil Nicula”, Mereni, Anenii Noi

III. Liceul Teoretic „Spiru Haret”, mun. Chișinău

Tinerii care au participat la dezbateri, au avut ocazia să discute doar cu reprezentanți de la ÎM „Apă-Canal Chișinău”, Consiliul Raional Călărași, Centrul de Investigații Ecologice a mun. Chișinău și membri ai Consiliului de Bazin Bîc, dat fiind faptul că nu s-a prezentate nimeni din autorități. În timpul discuțiilor, participanții au vizionat și un scurt film, care reflectă problemele rîului.

La finele sesiunii, tinerii au elaborat Rezoluția Forumului, pe care o vor înainta Parlamentului Republicii Moldova. 

Totodată, pentru ADR Centru a fost decernată o diplomă pentru parteneriat și susținere a inițiativei „Reabilitarea ecologică a rîului Bîc.

GALERIE FOTO