Prima   -  Noutăți - Seminar privind planificarea spațială din cadrul proiectului de Twinning

Seminar privind planificarea spațială din cadrul proiectului de Twinning

   
22.03.2013   1384 Accesări  

 

La Orhei s-a desfășurat seminarul regional cu autoritățile publice locale privind planificarea spațială. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de Twinning „Consolidarea capacităților în Dezvoltarea Regională în Republica Moldova”, Componenta 2.

Participanții la seminar au luat cunoștință despre proiectul de Twinning și scopurile propuse în cadrul Componentei nr II – Integrarea planificării teritoriale și a dezvoltării regionale într-un singur cadru de planificare.  Experții împreună cu participanții au lucrat în 2 grupuri: planificare teritorială și urbanism. A fost prezentată și adusă la cunoștința participanților evaluarea aplicării planificării spațiale în Republica Moldova așa cum a fost analizată în cadrul acestui proiect și au fost identificate problemele în procesul de planificare pe verticală. Totodată, experții au prezentat și împărtășit participanților provocările spațiale la nivel de țară, regiune, raion și comună. În cadrul grupurilor de lucru au fost identificate una din cele mai mari provocări: lipsa Planurilor Urbanistice Generale ale localităților.

În finalul atelierului s-au făcut schimb de opinii cu participanții și au fost colectate feedback-uri pentru eventuale idei și propuneri.

Participanți la atelier, reprezentanți ai administrațiilor publice de nivel II și I din raioanele Orhei și Strășeni au enunțat reflecțiile și cunoștințele lor specifice privind situația pe teren la ameliorarea sau modificarea schemei generale prezentate.

Amintim că în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova" UE va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni.  

Totodată, menționăm cele trei componente majore ale proiectului: revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, planificarea teritorială și dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul MDRC, iar twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă țintită pentru sprijinirea țărilor candidate și din vecinătatea UE.