Prima   -  Noutăți - Strategia de Dezvoltare Social-Economică a Raionului Hîncești 2013-2020

Strategia de Dezvoltare Social-Economică a Raionului Hîncești 2013-2020

   
11.02.2013   1287 Accesări  

La data de 13 februarie, cu începere de la orele 10:00, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, Sala Mică, va avea loc prezentarea publică a Strategiei de Dezvoltare Social-Economică a Raionului Hîncești 2013-2020.

Institutul de Economie, Finanțe și Statistică (IEFS) la solicitarea Consiliului Raional Hîncești a finalizat proiectul „Strategia de Dezvoltare Social-Economică a Raionului Hîncești 2013-2020”, acesta fiind un rezultat al acordului de colaborare dintre Academia de Științe a Moldovei și Consiliul raional Hîncești, semnat la 30 august 2012.

Consiliul Raional Hîncești, cu suportul experților din cadrul Institutului de Economie, Finanțe și Statistică, în luna octombrie 2012, a inițiat proiectul de elaborare a Strategiei de dezvoltare social-economică a raionului Hîncești. Perioada de implementare a strategiei vizează anii 2013-2020.

Proiectul a fost supus unui proces complex de planificare strategică participativă. Acesta a fost condus de experți cu experiență europeană în scrierea proiectelor de strategii locale, din cadrul IEFS. Făcînd abstracție de metodologia de care se conduc majoritatea autorităților în elaborarea strategiilor locale, echipa de experți din cadrul IEFS a venit cu o nouă abordare, pro europeană, de planificare ”bottom-up”, prin care membrii comunității, inclusiv reprezentanții din cadrul APL de nivel I și nivel II au participat activ și au dat dovadă de un puternic angajament civic în analiza problemelor cu care se confruntă membrii societății din raionul Hîncești. De asemenea, aceștia au generat soluții de remediere a problemelor, au definit viziunea comună, unde și cum văd cetățenii raionul Hîncești în anul 2020, precum și au participat la elaborarea obiectivelor și planului de acțiuni, care urmează a fi îndeplinit în perioada anilor 2013 – 2020.

”Strategia de dezvoltare social-economică a raionului Hîncești 2013-2020” urmărește dezvoltarea integrată a raionului, și anume: dezvoltarea economică, dezvoltarea socială precum și gestionarea echilibrată a resurselor și a mediului natural caracteristic raionului Hîncești.

Astfel, datorită noului model de elaborare a strategiei de dezvoltare socio-economică, documentul în sine se bazează pe necesități și posibilități reale, care pot fi realizate în comun cu cetățenii raionului Hîncești, precum și susținute de instituțiile statului și organizațiile internaționale.

Reperele generale ale Strategiei pot fi consultate pe pagina electronică a IEFS www.iefs.md.  Pentru informații suplimentare, contactați-ne la adresele electronice iefs@iefs.md sau dumitru.stratan@gmail.com.