Prima   -  Noutăți - Proiectul pilot implementat de ADR Centru la Orhei a fost premiat în cadrul Galei „Moldova Eco Energetica"

Proiectul pilot implementat de ADR Centru la Orhei a fost premiat în cadrul Galei „Moldova Eco Energetica"

   
10.12.2012   3293 Accesări  

 

Guvernul Germaniei a acordat premii pentru laureații Galei „Moldova Eco Energetica". Astfel, proiectul implementat de ADR Centru și finanțat de GIZ „Sporirea eficienței energetice a spitalului din Orhei” a fost declarat cel mai bun Proiect de Eficiență - sprijin pentru optimizarea managementului energetic pentru spital. Acesta deservește patru raioane învecinate, cu o populație totală de apr. 300 de mii de locuitori. În ultimii trei ani, instituția a reușit să atragă investiții importante, inclusiv din fonduri germane pentru cooperare tehnică și financiară.

Directoarea spitalului din Orhei, Elena Palanciuc, relatează: "Toate economille pe care le-am obținut datorită măsurilor de eficiență luate sunt utilizate în beneficiul pacienților: procurăm utilaj medical, echipament, alimente mai variate."

"Faptul că noțiunea de eficiență energetică este atât de prezentă în sectorul public demonstrează că și-a găsit rădăcini în Republica Moldova. Avem toată încrederea că vor fi multe reușite în acest domeniu și vom încerca să sprijim inițiativele promițătoare", a afirmat Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, E.S. Matthias Meyer.

Spitalul din Orhei a fost decernat fiindcă a reușit să devină un exemplu de replicare pentru alte spitale din Moldova. Măsurile efectuate în scopul diminuării consumului de gaze naturale au fost axate pe izolarea termică a pereților, schimbarea geamurilor și prepararea apei calde menajere cu ajutorul captoarelor solare.

Șirul investițiilor în spitalul regional din Orhei a început de la activismul comunității și al administrației raionale, care a înțeles că renovarea instituției nu este doar o prioritate locală, ci și una regională. Apoi, cu sprijinul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a fost elaborat un studiu care a oferit soluții practice de creștere a eficienței energetice a spitalului. Asta deoarece 10% din bugetul anual, ceea ce constituie circa 4 milioane de lei, sunt cheltuite pentru a acoperi facturile la gaz, electricitate și apă.

Construcția unui nou acoperiș al maternității a fost posibilă datorită sprijinului Guvernului Moldova, din contul unui credit acordat de Banca Mondială și gestionat de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), precum și datorită contribuției administrației raionale. Costul total al lucrărilor s-a cifrat la 65 de mii de euro. Din Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost termo-izolați pereții edificiului.

Investițiile pentru a optimiza consumul de energie nu s-au limitat doar la blocul maternității. Astfel, cu sprijinul financiar al Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), au fost instalate colectoare solare și la blocul pediatric, care servesc la producerea apei calde. Totodată, au fost înlocuite geamurile și ferestrele exterioare clădirii. Costul investițiilor AEE se cifrează la 500 de mii de lei.

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a mai oferit maternității din Orhei peste 100 de mii de euro pentru înlocuirea ferestrelor și pentru instalarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie la spital. De asemenea, a fost angajat un manager energetic, care va administra acest sistem. Din contul proiectului GIZ, urmează să termo-izolate blocurile terapeutic și pediatric, să fie renovate rețelele de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, să fie modernizat sistemul de iluminare exterioară pentru tot spitalul. De asemenea, vor fi înlocuite geamurile și ușile blocului terapeutic și vor fi instalate 3 puncte termice la 3 blocuri (chirurgie, boli infecțioase și pediatrie).

Experiența de succes a spitalului regional din Orhei servește drept model pentru instituții similare. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, este preconizat ca nouă spitale să dețină acest statut.

Gala de Premiere în sectorul Energiei Regenerabile și Eficienței Energetice a ajuns la cea de-a doua ediție. Competiția este organizată de Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică la inițiativa Proiectului UE-PNUD "Energie și Biomasă".