Prima   -  Noutăți - MDRC raportează activitățile realizate pe parcursul a trei luni în cadrul proiectului twinning

MDRC raportează activitățile realizate pe parcursul a trei luni în cadrul proiectului twinning

   
01.08.2012   1247 Accesări  

 

Membrii comitetului director în cadrul proiectului twinning „Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova” s-au reunit azi în ședință pentru a analiza raportul trimestrial pe acțiunile realizate. În debutul ședinței Veaceslav Guțuțui, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a menționat că unul din obiectivele proiectului este de a revizui cadrul legislativ actual al dezvoltării regionale și de a întreprinde acțiuni de consolidare  a capacităților administrative pentru a asigura planificarea strategică a dezvoltării regionale durabile. Astfel, viceministrul a specificat că eforturile au fost maxime  înregistrîndu-se succese la capitolul propuneri privind modificarea Legii privind dezvoltarea regionala și a Manualului pentru elaborarea Strateției Naționale pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, Veaceslav Guțuțui a mai adăugat că desfășurarea fără impedimente a proiectului și menținerea unor parteneriate eficiente și durabile se datorează cooperării eficiente dintre  membrii echipei de implementare a proiectului, atît reprezentanții țării noastre cît și cei din Franța, România, Letonia și Lituania.
         Proiectul twinning reprezintă un proces de consolidare a capacității instituționale și este un bun instrument de cooperare în vederea sporirii capacităților administrative ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Pe parcursul lunilor mai – iulie 2012 în cadrul proiectului au participat 16 experți străini pe termen scurt care au analizat cadrul legislativ existent în domeniu, cadrul normativ și regulator și împreună cu specialiștii de la MDRC au elaborat modificările necesare pentru o mai bună dezvoltare regională în țară.
         Patrick Noddings liderul proiectului a comunicat că scopul este axat pe anumite aspecte bine stabilite, condițiile proiectului vor fi adaptate la realitățile din Republica Moldova, iar rezultatul va fi cel scontat, deoarece experții străini dețin experiență în proiecte Twinning iar specialiștii moldoveni cooperează foarte eficient și realizează în termeni acțiunile propuse.
         La rîndul său, Igor Malai liderul de proiect pe țară, șef adjunct al Direcției Generale dezvoltare regională a nominalizat principalele acțiuni realizate și succesele obținute, menționînd că MDRC a oferit experților toate actele legislativ-normative din domeniu și a organizat cu aceștia ședințe de informare. Ulterior, experții împreună  cu specialiștii ministerului au formulat propunerile de îmbunătățire a documentelor analizate și a cadrului instituțional.
         În prima ședință a Comitetului Director a proiectului twinning au participat reprezentanții MDRC, Cancelariei de Stat și partenerii din Franța, România, Letonia, precum și managerul de proiect al Delegației UE la Chișinău, Speranța Olaru. MDRC