Prima   -  Noutăți - Ministrul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a vizitat spitalul regional din Orhei - un model de eficiență energetică

Ministrul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a vizitat spitalul regional din Orhei - un model de eficiență energetică

   
31.05.2012   1874 Accesări  

Ministrul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Dirk Niebel, a vizitat la 30 mai 2012 spitalul regional din Orhei - un model de eficiență energetică. Oficialul a fost însoțit de apr. 35 de funcționari publici, oameni de afaceri și jurnaliști germani. Delegația a venit în Republica Moldova la invitația gazdelor, marcând astfel 20 de ani de la stabilirea relațiilor de cooperare moldo-germane.

Spitalul regional din Orhei, care deservește patru raioane învecinate, cu o populație totală de apr. 300 de mii de locuitori, a reușit în ultimii trei ani să atragă investiții importante, inclusiv din fonduri germane pentru cooperare tehnică și financiară.

"Republica Moldova este dependentă din punct de vedere energetic și bugetele instituțiilor publice sunt modeste. Iată de ce e foarte important de a face economii la energie, de a optimiza cheltuielile din buget. Sunt sigur că și alte spitale vor avea multe de învățat din experiența de la Orhei", a afirmat ministrul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Dirk Niebel.

La rândul său, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a menționat: "Această vizită reprezintă un prilej de a fortifica parteneriatul durabil dintre Germania și Republica Moldova. Sunt impresionat de ce s-a reușit la Orhei pe domeniul eficienței energetice și a dezvoltării regionale și sper că acest proiect de succes va fi replicat la nivel de alte spitale."

Directoarea spitalului din Orhei, Elena Palanciuc, relatează: "Ne bucurăm că datorită acestui proiect-pilot am reușit să facem economii considerabile la energie și să direcționăm aceste resurse la tratamentul și reabilitarea pacienților."

             

Șirul investițiilor în spitalul regional din Orhei a început de la activismul comunității și al administrației raionale, care a înțeles că renovarea instituției nu este doar o prioritate locală, ci și una regională. Apoi, cu sprijinul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a fost elaborat un studiu care a oferit soluții practice de creștere a eficienței energetice a spitalului. Asta deoarece 10% din bugetul anual, ceea ce constituie circa 4 milioane de lei, sunt cheltuite pentru a acoperi facturile la gaz, electricitate și apă.   

Datorită studiului, administrația spitalului a reușit să facă propuneri de finanțare credibile, care au fost expediate atât către fondurile naționale, cât și către partenerii de dezvoltare. Fiindcă spitalul constituie un complex din 15 clădiri, s-a decis de a începe schimbările de la edificiul maternității, în calitate de proiect-pilot. 

Construcția unui nou acoperiș al maternității a fost posibilă datorită sprijinului Guvernului Moldova, din contul unui credit acordat de Banca Mondială și gestionat de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), precum și datorită contribuției administrației raionale. Costul total al lucrărilor s-a cifrat la 65 de mii de euro. Din Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost termo-izolați pereții edificiului.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova a mai oferit maternității din Orhei sprijin pentru instalarea unui sistem de colectoare solare. Cu ajutorul acestuia se produce apa caldă pentru necesitățile gravidelor și nou-născuților. Astfel, sunt preconizate economii anuale în mărime de 35-45%, ceea ce constituie circa 90 mii de lei pe an. Costul investiției este de circa 50 de mii de euro. Acest proiect este finanțat din contul granturilor oferite de către Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, prin Banca Germană de Stat KfW, precum și contribuția Consiliului raional Orhei.

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a mai oferit maternității din Orhei peste 100 de mii de euro pentru înlocuirea ferestrelor și pentru instalarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie la spital. De asemenea, a fost angajat un manager energetic, care va administra acest sistem.

Experiența de succes a spitalului regional din Orhei servește drept model pentru instituții similare. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, este preconizat ca nouă spitale să dețină acest statut.

Tot la 30 mai curent, ministrul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Dirk Niebel, a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, la care au fost punctate perspectivele dezvoltării regionale în Republica Moldova.

În aceeași zi, în prezența ministrului Niebel, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova, Suedia, Republicii Federale Germania privind acordarea de suport Proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Documentul stabilește un cadru de parteneriat pentru alocarea de sprijin financiar, în mărime de 3,3 milioane de euro, pentru îmbunătățirea planurilor operaționale regionale ale strategiilor de dezvoltare regională pe trei componente: alimentarea cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor menajere solide și eficiența energetică a clădirilor publice. Pe aceste trei domenii, vor fi elaborate concepte de proiect viabile, care vor fi pregătite pentru atragerea de finanțare. Astfel, vor fi efectuate studii de fezabilitate și toate desenele tehnice.

Pentru mai multe informați, contactați Ofițerul de comunicare al proiectului, Laura Bohanțova la: 222470, 069918296 sau laura.bohantova@giz.de