Prima   -  Noutăți - Moldova, Germania și Suedia au semnat un Memorandum de Înțelegere privind acordarea sprijinului proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova"

Moldova, Germania și Suedia au semnat un Memorandum de Înțelegere privind acordarea sprijinului proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova"

   
30.05.2012   891 Accesări  

 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și partenerii de dezvoltare  SUEDIA, reprezentată de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și Guvernul REPUBLICII FEDERALE GERMANIA au semnat astăzi un Memorandum de înțelegere privind acordarea sprijinului proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".
Scopul proiectului este îmbunătățirea accesului cetățenilor moldoveni la servicii publice locale mai bune în orașe și raioane, iarextinderea parteneriatului constă în acordarea sprijinului suplimentar în concordanță cu actualul Program de activitate al Guvernului Republicii Moldova și documentele strategice relevante. De asemenea, prin acest Memorandum de Înțelegere, participanții doresc să stabilească principiile și procedurile parteneriatului lor.
Valoarea totală a proiectul constituie 7 mln euro, Guvernul Republicii Federale Germania va contribui la finanțarea proiectului cu un buget de până la 4 milioane de euro pentru faza curentă și a acordat Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, GIZ, mandatul pentru a oferi toată asistența tehnică, administrativă și logistică necesară pentru implementarea Proiectului, iar Suedia cu 3 mln euro.
Marcel Răducan ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a comunicat în cadrul ceremoniei de semnare că Guvernul RM și-a asumat angajamentul de a distribui șanse egale de dezvoltare regiunilor, iar ministerul realizează acest obiectiv prin diferite politici și instrumente. De asemenea, ministrul a mulțumit pentru încrederea acordată de parteneri  și a asigurat că Agențiile de Dezvoltare Regională sunt mecanisme bune de implementare a proiectelor, inclusiv mecanisme ce facilitează cooperarea cu administrațiile publice locale de nivelul I și II.
Totodată, Marcel Răducan a rugat oficialii Germaniei și Suediei să fie alături pe tot parcursul implementării proiectului, să monitorizeze procesul pentru a asigura la final un proiect durabil, eficient și pentru a demonstra că cetățenii țării noastre merită să beneficieze și de alte proiecte europene.
La rîndul său Dirk Niebel, Ministrul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a comunicat că acest proiect prevede îmbunătățirea vieții moldovenilor, reducerea sărăciei, iar  asistența acordată este pentru îmbunătățirea serviciilor publice locale în Republica Moldova (cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, gestionarea deșeurilor, etc).
Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tesman a menționat că obiectivul cheie este că acest sprijin financiar va merge direct la populație, iar ministerul va coopera cu toți actorii implicați în proces pentru a asigura gestionarea eficientă și efectivă a banilor.
Amintim că proiectul își propune să sprijine îmbunătățirea capacității APL la capitolul procesele de planificare și bugetare, elaborarea, dezvoltarea și armonizarea politicilor și strategiilor relevante, instrumentelor juridice, metodologiilor și instrumentelor pentru susținerea proceselor de planificare descentralizate; îmbunătățirea Planurilor Operaționale Regionale ale Strategiilor de  Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, în ceea ce privește alimentarea cu apă, canalizarea, gestionarea deșeurilor solide și eficiența energetică a clădirilor publice, precum și crearea unui proiect investițional model pe domeniul alimentării cu apă, canalizării, gestionării deșeurilor solide și eficienței energetice a clădirilor publice.
Totodată, GIZ va asigura vizibilitatea/identitatea vizuală a contribuției suedeze în Proiect, prin ședințe de informare, materiale scrise, conferințe de presă, prezentări, invitații, însemne, inscripții permanente și toate celelalte instrumente utilizate pentru a evidenția participarea Suediei.  Sursa: MDRC