Prima   -  Noutăți - Întîlnirea Consiliului de Bazin Bîc cu partenerii de dezvoltare din sectorul apă - un nou pas spre reabilitarea ecologică rîului Bîc

Întîlnirea Consiliului de Bazin Bîc cu partenerii de dezvoltare din sectorul apă - un nou pas spre reabilitarea ecologică rîului Bîc

   
30.05.2012   1304 Accesări  

Marți, 29 mai 2012, în incinta hotelului „Flowers" a avut loc Întâlnirea Consiliului de Bazin Bâc cu Partenerii de Dezvoltare din sectorul apă. Acest eveniment a adunat circa 50 de persoane cărora le pasă de problemele ecologice stringente din bazinul râului Bâc, persoane care sunt conștiente că doar cu forțe comune se va reuși salvarea și reabilitarea ecologică a acestuia.

Evenimentul a fost susținut de Agenția „Apele Moldovei", autoritatea administrativă responsabilă de gestionarea resurselor de apă, subordonată Ministerului Mediului, precum și Agenția de Dezvoltare Regională Centru, instituția abilitată de acordare a asistenței necesare autorităților publice locale pentru implementarea politicilor naționale la nivel local, subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

În scopul soluționării problemelor grave, care afectează râul Bâc, membrii Consiliului de Bazin Bâc s-au întâlnit cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare în sectorul apă din Republica Moldova și au prezentat o serie de proiecte prioritare la ziua de astăzi. Aceste proiecte ar putea crea premize suplimentare în urgentarea rezolvării problemelor critice în bazinul râului Bâc, care țin de aprovizionarea cu apă și canalizare precum și de managementul deșeurilor.

Prezent la ședință, Gheorghe Șalaru, Ministrul Mediului, a salutat inițiativa de Reabilitare Ecologică a râului Bâc și crearea Consiliului de Bazin Bâc.Deasemenea, ministru a mai atenționat că prin conjugarea eforturilor din partea autorităților publice locale și centrale, ale societății civile și populației de rând se poate asigura un prezent și un viitor favorabil.

Totodată, reprezentanții partenerilor de dezvoltare în Republica Moldova, Jonathan Hecke, Proiectul ApaSan al Oficiului de Cooperare a Elveției din Republica Moldova, Jenniffer Lappin, Millennium Challenge Corporation Moldova, Margareta Vames, GIZ, Constantin Mihailescu, Biroul de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei din Chișinău, au manifestat interes față de inițiativă, și au specificat că sunt dispuși să colaboreze pe viitor cu Consiliul de Bazin Bâc  pentru reabilitarea ecologică a acestuia. Astfel, pe viitor se prevăd negocieri pe marginea acestor propuneri de proiecte.

Tot în cadrul acestei ședințe au fost prezentate informații privind starea ecologică a râului Bâc, activitățile realizate în bazinul acestuia și despre activitatea Consiliului de Bazin Bâc. Bob H. Loftur-Thun, Vicepreședinte Fundației UCEF, SUA a specificat că în perioada anului 2012 Inițiativa de Reabilitare Ecologică a râului Bâc va avea suport din partea fundației. Aceasta va sprijini Secretariatul Tehnic al Consiliului de Bazin Bâc în activități ce țin de elaborarea Raportului Privind Starea Ecologică a râului și creșterea gradului de conștientizare a populației locale din bazinul hidrografic cu privire la problemele prioritare de mediu. Problemele se necesită a fi rezolvate pentru a opri degradarea și dispariția râului.

Aducem mulțumiri tuturor celor care au manifestat interes și au participat în cadrul acestei întâlniri, demonstrând astfel grijă și atitudine față de resursle de apă, pentru prezentul nostru, cât și pentru cel al generațiilor următoare.

 

Persoană de contact: Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare, Centrul Național de Mediu (Secretariatul tehnic al Consiliului de bazin Bâc)