Prima   -  Noutăți - Undă verde pentru colectarea deșeurilor la Orhei

Undă verde pentru colectarea deșeurilor la Orhei

   
09.04.2012   1674 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Primăria orașului Orhei au lansat proiectul  „Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea, crearea poligoanelor".

Prezent la eveniment, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Veaceslav Guțuțui a felicitat partenerii și aplicantul pentru această reușită și i-a îndemnat la eforturi comune pentru a avea pînă în toamnă rezultate concrete. Primarul orașului Orhei, Vitalie Colun a menționat că s-a lucrat mult la această ideea de proiect și a mulțumit partenerilor pentru încrederea acordată. Totodată, a adăugat că deja a apărut și ideea de a extinde proiectul și cu alți parteneri.

Obiectivul general al proiectuluii este îmbunătățirea calității mediului ambiant, respectiv a sănătății populației din or.Orhei și localitățile vecine prin extinderea și modernizarea infrastructurii de salubrizare (acumularea selectivă, transportarea și valorificarea deșeurilor. Rezultatele implementării acestui proiect presupun crearea unui serviciu nou de colectare selectivă a deșeurilor în or.Orhei și 4 localități rurale vecine, noi locuri de muncă și proiect tehnic a poligonului nou creat pentru stocarea și depozitarea deșeurilor menagere solide. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt primăriile satelor Mitoc, Pelivan, Step-Soci și Bolohan. În cadrul evenimentului a fost semnat acordul de parteneriat pentru a asigura bunul mers al lucrărilor.

Proiectul este finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). r suma solicitată de la FNDR – 4 024 170, 00 lei ceea ce constă 88 %  din suma totală a proiectului. Restul 12 % din sumă constituie contribuția aplicantului și partenerilor de proiect. Proiectul va fi implementat pe o durată de 12  luni.Proiectul dat se încadrează în prioritatea nr 3 - „Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice", măsura 3.2 - dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea și crearea poligoanelor moderne de stocare a deșeurilor nereciclabile. Acest proiect este unul din cele 6 proiecte care au fost selectate pentru finanțare în anul 2012, dintre cele 67 depuse la primul apel de proiecte.

          

GALERIE FOTO