Prima   -  Noutăți - A fost constituit Consiliul de Bazin Bîc

A fost constituit Consiliul de Bazin Bîc

   
01.03.2012   2065 Accesări  

La Ialoveni a avut loc ședința de constituire a Consiliului de Bazin Bîc, proces ințiat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Centrul Național de Mediu.

În cadrul ședinței a fost stabilită componența nominală a Consiliului de Bazin Bîc. Victor Gore, primarul localității Botnărești, Anenii Noi a fost ales prin vot unanim președintele Consiliului de Bazin Bîc. După procedura de numire a membrilor, noua structură a discutat Regulamentul Consiliului, la care s-au propus unele amendamente de îmbunătățireAtribuțiile Secretariatului Tehnic al Consiliului au revenit Centrului Național de Mediu. În cadrul ședinței s-a pus în discuție starea ecologică a bazinului rîului Bîc precum și principalele surse de poluare, menționîndu-se ca unitățile agroindustriale, bazele petroliere, depozitele de deșeuri menajere solide construite în lipsa documentației de proiect, agenții economici și utilizatorii de apă amplasați în raioanele Călărași, Strășeni, Anenii Noi Ialoveni și municipiul Chișinău sunt factorii de bază care contribuie la poluarea rîului Bîc. Un alt subiect al ședinței l-a constituit Strategia de Comunicare pe Ape de Suprafață, document elaborat de către OT Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea Societății Civile din Moldova pentru un Mediu îmbunătățit” implementat de Milieukontakt International.

Consiliul de Bazin Bîc este un organ consultativ, sub-bazinal obștesc, ce va colabora permanent cu alte instituții de resort pe problemele promovării și implementării politicii în domeniul apelor, precum și utilizării raționale și protecției resurselor de apă din bazinul rîului Bîc. Consiliul întrunește 15 membri, reprezentanți ai Autorităților Publice Locale, Agenții și Instituții competente, ONG - uri din cele 4 raioane din bazinul rîului Bîc Călărași, Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi cît și municipiul Chișinău.

 

Conferința de lansare a inițiativei „Reabilitarea ecologică a Rîului Bîc”