Prima   -  Noutăți - Atelier de lucru „Prezentarea și discutarea unui sistem integral și sustenabil de management al deșeurilor solide în micro-regiunea Șoldănești”

Atelier de lucru „Prezentarea și discutarea unui sistem integral și sustenabil de management al deșeurilor solide în micro-regiunea Șoldănești”

   
16.12.2011   3107 Accesări  

Joi, 15 decembrie în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a avut loc atelierul de lucru „Prezentarea și discutarea unui sistem integral și sustenabil de management al deșeurilor solide în micro-regiunea Șoldănești”. 

Scopul atelierului de lucru a fost de a prezenta un model de sistem integral și sustenabil de management al deșeurior solide în micro-regiunea Șoldănești precum și discutarea opțiunilor de cofinanțare de către GIZ Moldova și includerea proiectului-pilot în planul de finanțare pentru anul 2012 la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

 Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) Tudor  Meșină a salutat prezența tuturor la atelier și a făcut referință la faptul că Regiune de Dezvoltare Centru (RDC)  va avea primul tip de depozit de gunoi la standarde europene.

Philipp Johannsen, managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” a consemnat că Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) are intenția de a implemeta acest proiect-pilot pentru a demostra că RM poate avea un depozit la cele mai înalte standarde. GIZ oferă asistența tehnică în cadrul acestui proiect.

Criteriile tehnice de proiectare pentru punerea în aplicare a depozitelor de deșeuri menajere cu caracter regional, în conformitate cu criteriile UE și în context cu depoziul de deșeuri în Șoldănești au fost prezentate de Ewald Spitaler, expert tehnic internațional de mediu. Totodată, au fost prezentate aspecte de capacitate, amenajare, calcule, echipament, construcție și utilizare ale depozitului de deșeuri menajere solide și ale stației de sortare a deșeurilor reciclabile.

La atelier a fost prezent și Corneliu Mîrza, șeful direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor din cadrul Ministerul Mediului care a menționat că ministerul  dorește să aibă un asemenea proiect-pilot care să corespundă tututor exigențelor. „Este important pentru minister de a folosi experiența experților internaționali  pentru a elabora un proiect la nivel internațional” a mai adăugat reprezentantul ministerului.

În finalul atelierului participanții au purces la discuții și recomandări referitor la rezultatele și aplicabilitatea tehnică precum și abordarea regională.

Amintim că aplicantul proiectului ”Extinderea sistemului integrat de management a deșeurilor solide al orașului Șoldănești în 7 localități din raioanele Șoldănești și Rezina, amplasate în bazinul bazinul rîului Ciorna” este primăria orașului Șoldănești. Proiectul are ca scop reducerea nivelului de poluare a mediului prin extinderea managementului integrat de colectare, stocare și reciclare a deșeurilor din orașului Șoldănești si din 8 localități amplasate în bazinul r. Ciorna.