Prima   -  Noutăți - Vizită de studiu în Republica Cehă

Vizită de studiu în Republica Cehă

   
26.09.2011   2006 Accesări  

 

În perioada 19-24 septembrie, Ala Bragoi, specialist în probleme strategice și planificare la ADR Centru s-a aflat într-o vizită de studiu în Republica Cehă. Aceasta face parte din cadrul proiectului „Susținerea dezvoltării regionale în Moldova: oportunitate pentru stimularea dezvoltării societății civile”, implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în comun cu Agenția Tehnologică Cehă CzechInvent.

Vizita de studiu a inclus preluarea experienței cehe în domeniul dezvoltării regionale. Au fost vizitate localități unde se implementează proiecte de dezvoltare regională în domeniile: dezvoltarea infrastructurii (stația de epurare a apei, localitatea Ledvice), activități antreprenoriale ce includ parteneriatul public-privat (infrastructura activităților antreprenoriale în cadrul unei zone industriale mici, Centrul de afaceri din Litvinov), dezvoltarea atractivității turismului (muzeul satului din localitatea Zubrnice), dezvoltarea strategică a localităților mici, care au cca 200-500 locuitori (satele Moldava și Ledvice), sisteme energetice, bazate pe instalații de baterii solare (Moldava), proiecte sociale (Azilul pentru boschetari, orașul Osek, Azilul pentru bătrîni din Pisek cu capacitatea de 100 de persoane).

O experiență importantă pentru membrii grupului a fost vizitarea Agenției de Dezvoltare Regională din Regiunea Usti, filiala de la Most. Angajații agenției cehe au vorbit detaliat despre modul de activitate a Agențiilor de Dezvoltare Regională Cehe, axîndu-se pe modalitatea de funcționare a Agenției de Dezvoltare Regională din Regiunea Usti. Aceștia au remarcat faptul că agenția activează în bază de societate pe acțiuni, fondatorii fiind din domeniul public, iar activitatea este una privată. Agenția acordă servicii de colectare a datelor statistice din regiune; elaborarea documentelor de dezvoltare locală, a planurilor de acțiuni și a strategiilor de dezvoltare; pregătirea, coordonarea, administrarea, dezvoltarea proiectelor și asistența în implementarea acestora; sprijinul în activitatea antreprenorială. Vizita de studiu s-a încheiat cu vizitarea primăriei orașului Pisek, unde au fost prezentate activitățile de planificare a dezvoltării infrastructurii orașului, etapele de realizare a proiectului, precum și planul de reabilitare a centrului istoric al orașului.

Din componența echipei ce participă la proiect fac parte angajați ai ADR Centru, ADR Nord și ADR Sud, membrii Consiliului de Dezvoltare Regională din cadrul regiunilor de dezvoltare, precum și lideri ai ONG-urilor locale. Următoarea etapă în realizarea proiectului va avea loc în luna octombrie, 2011, și constă în asistența experților cehi în elaborarea proiectelor regionale.

Amintim că scopul proiectului este dezvoltarea capacităților ONG-urilor locale prin dotarea instituțiilor neguvernamentale cu abilități pentru elaborarea și prezentarea proiectelor de dezvoltare regională, contribuind astfel la susținerea și dezvoltarea sectorului neguvernamental și a societății civile din Moldova.

       

 

Alte informații : http://adrcentru.md/libview.php?l=ro&idc=340&id=1218