Prima   -  Noutăți - Sistemul informațional comun de mediu ”“ perspectivă și prioritate la nivel internațional, național și regional.

Sistemul informațional comun de mediu ”“ perspectivă și prioritate la nivel internațional, național și regional.

   
07.09.2011   2099 Accesări  

Miercuri, 6 septembrie, în incinta hotelului Jazz a avut loc seminarul cu tematica «Spre un sistem informațional de mediu partajat în vecinătatea europeană», organizat de Ministerul Mediului în colaborare cu Agenția Europeană de Mediu și Rețeaua de Mediu Zoi (Geneva). La seminar au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, a subdiviziunilor lui, specialiști ai Biroului Național de Statistică, reprezentanți ai societății civile, cît și a structurilor donatoare cu sediul în Republica Moldova.

La eveniment a fost prezent vice-ministrul mediului Lazar Chirica, care a menționat faptul că actualmente Ministerul Mediului depune eforturi în direcția actualizării legislației naționale de mediu și racordării acesteia la prevederile convențiilor internaționale în domeniul mediului și la directivele UE.

Experții străini, Gordon McInnes, vice-directorul Agenției Europene de Mediu, Stefan Jensen, șeful grupului Sistemul informațional partajat de mediu și Infrastructura de date spațiale a Agenției Europene de Mediu, precum și Mikhail Kokine, reprezentant al Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa au evidențiat importanța creării sistemului informațional comun de mediu pentru modernizarea și simplificarea procedurii de colectare, schimb și folosire a datelor și informațiilor necesare pentru elaborarea și implementarea politicii de mediu.

Agenția de Dezvoltare Regională centru a fost reprezentată de specialiștii în planificare strategică și programare Svetlana Duca și Ala Bragoi.

Actualitatea creării unui sistem informațional comun de mediu constituie un subiect important pentru dezvoltarea regională în Republica Moldova, deoarece multitudinea datelor de mediu dispersate, și care deseori nu corespund realității, creează impedimente  pentru elaborarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională, în special  pe Prioritatea III: Îmbunătățirea factorilor de mediu și atractivității turistice.

În cadrul seminarului au fost identificate elementele specific țării noastre, aferente tematicii discutate, s-au evidențiat informațiile disponibile, infrastructura existentă, precum și problemele și prioritățile cooperării interinstituționale în domeniul mediului.

ADR Centru

07 septembrie 2011