Prima   -  Noutăți - Noi consultări publice asupra Strategiei Naționale de Mediu în Regiunea de Dezvoltare Centru

Noi consultări publice asupra Strategiei Naționale de Mediu în Regiunea de Dezvoltare Centru

   
26.07.2011   1432 Accesări  

La 25 iulie curent, Ministerul Mediului, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Centrul Național de Mediu a organizat Seminarul Regional de consultare publică a proiectului Strategiei Naționale de Mediu a Republicii Moldova pentru perioada anilor 2012-2022. Proiectul Strategiei este elaborat de Ministerul Mediului cu suportul PNUD Moldova iar aprobarea lui se preconizează pînă la finele anului 2011, în conformitate cu Planul de Activitate a Guvernului pentru perioada anilor 2011-2014. În deschiderea ședinței, Gheorghe Șalaru, Ministrul Mediului, a amintit despre importanța elaborării Strategiei și necesitatea acesteia pentru Republica Moldova.

 Maria Nagornîi, șefa Direcției Analiză, Monitorizare și Evaluarea Politicilor din cadrul Ministerului Mediului a prezentat mecanismul elaborării Strategiei. În același context, au fost prezentate obiectivele inter-sectoriale în domeniul mediului, rolul APL în implementarea strategiei, obiectivele sectoriale și indicatorii de mediu pentru Strategie.

ADR Centru consideră binevenite aceste consultări publice referitor la Strategia Națională de Mediu, deoarece una din prioritățile de dezvoltare a regiunii este îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Prezent la eveniment, Tudor Meșină director ADR Centru a menționat faptul că obiectivele de mediu trebuie respectate de toate sectoarele de dezvoltare. La baza elaborării strategiei trebuie să fie o corelare a politicilor sectoriale cu cele regionale și expunerea clară a indicatorilor de rezultat care sunt preconizați. Directorul a mai adăugat faptul că  pentru o conlucrare mai eficientă la elaborarea strategiei este oportună includerea în grupul de lucru a unui reprezentant al ADR.

Svetlana Duca, specialist în planificare strategică și programare în cadrul ADR Centru a subliniat faptul că este adecvată și efectuarea unui studiu al situației reale a componentelor de mediu în teritoriu.

 În încheiere, ministrul Gheorghe Șalaru a reamintit că proiectul Strategiei va fi revăzut în baza propunerilor și sugestiilor expuse în cadrul consultărilor publice efectuate pe marginea strategiei.