Prima   -  Noutăți - Primul tîrg-concurs al meșterilor populari din Republica Moldova

Primul tîrg-concurs al meșterilor populari din Republica Moldova

   
25.07.2011   2183 Accesări  

La 24 iulie curentîn satul Hoginești, raionul Călărași a avut loc prima ediție a Tîrgului –Concurs republican al meșterilor olari.

Evenimentul a adunat circa 20 de meșteri populari care și-au prezentat cele mai frumoase lucrări. Aceștia și-au prezentat obiectele de artă, iar doritorii și oaspeții prezenți au avut posibilitatea să le cumpere. Activitatea a inclus  un târgul al olarilor, ateliere interactive de olari, Master Class și expoziții ale meșterilor olari și populari. Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare la sărbătoare au participat și colective artistice ale caselor de cultură din Hoginești, Bravicea, Meleșeni, Rădeni,  Săseni, Vălcineț.

Unul din participanții la tîrg a menționat faptul că a adus  ceramică de autor, inspirată din cultura Cucuteni-Tripolie care a existat pe teritoriul republicii noastre mai specific nordului Moldovei cu 5 mii de ani în urmă. 

Scopurile festivalului au fost: revitalizarea vechiului meșteșug; valorificarea potențialului  creator al meșterilor  olari; avansarea  profesională  a  meșterilor  olari; depistarea a noi meșteri   ceramiști și scoaterea  lor din anonimat; schimb de experiență  între   meșteri; renașterea  tradițiilor  iarmaroacelor  meșteșugarilor etc.

Tîrgului –Concurs republican al meșterilor olari a fost organizat de  Direcția Cultură Călărași, primăria Hoginești, Uniunea Meșterilor populari și SC “Euroceramica” SRL.