Prima   -  Noutăți - Oamenii de afaceri cehi vor să investească în Republica Moldova

Oamenii de afaceri cehi vor să investească în Republica Moldova

   
19.07.2011   1376 Accesări  

Oamenii de afaceri cehi vor să investească în domeniul dezvoltării regionale și sectorul construcțiilor din Republica Moldova. În acest sens, ei au avut o întrevedere cu viceminiștrii dezvoltării regionale și construcțiilor, Anatolie Zolotcov și Veaceslav Guțuțui, precum și șefi de direcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

 Reprezentanții a două mari companii de construcții din Cehia, a Băncii Cehe de Export, Casei de Asigurări din Cehia, potențiali investitori, s-au întîlnit cu oficialii de la MDRC pentru a cunoaște posibilitățile investiționale în țara noastră și principalele proiecte promovate de minister.

 Companiile interesate sunt specializate în construcția stațiilor de epurare, a podurilor, construcții metalice pentru hale industriale și comerciale, poduri, stații de metrou. Membrii grupului delegației au explicat că sunt interesați să lucreze în Republica Moldova, iar scopul vizitei este de a dezvolta o cooperare eficientă și de a se informa despre proiectele investițional prioritare, precum și despre posibilitățile în efectuarea investițiilor. De asemenea, reprezentanții companiilor de construcții și-au prezentat experiența în domeniu, specificînd experiențele în construcția piețelor agro - alimentare, halelor de producere a cărnii, stațiilor de epurare etc.

             Viceministrul Anatolie Zolotcov a menționat că în sectorul construcțiilor, blocurile locative construite în perioada sovietică necesită o reabilitare termică, certificate energetice și renovare. De asemenea, viceministrul a specificat că normativele în construcții nu sunt aliniate standardelor europene, iar pentru elaborarea normativelor europene nu dispunem de surse financiare și de specialiști.

            Totodată, viceministrul Veaceslav Guțuțui a comunicat care sunt cele mai importante proiecte investiționale în domeniul dezvoltării regionale, menționînd că actualmente în derulare sunt 21 de proiecte, iar pentru alte 35 ministerul solicită sprijinul investitorilor străini. Proiectele menționate de Veaceslav Guțuțuisunt axate pe construcția apeductului, drumurilor, stațiilor de epurare, depozitarea deșeurilor. De asemenea, viceministrul a enumerat în posibilitățile de investiție și zonele economice libere din țara noastră.

            La finalul întrevederii reprezentanții MDRC au comunicat oaspeților că le vor pune la dispoziție toate proiectele de dezvoltare regională pentru ca aceștia să decidă dacă sunt interesați să învestească într-o regiune anume din țara noastră.

 

18 iulie 2011 

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor