Prima   -  Noutăți - ADR Centru în cadrul programului UE 12

ADR Centru în cadrul programului UE 12

   
15.07.2011   1938 Accesări  

Recent, în cadrul ADR Centru a avut loc ședința de lucru a reprezentanților agenției cu Simon Armstrong, reprezentant a Comisiei Europene (CE) și liderul programului UE 12, program care presupune acordare de asistență tehnică, inclusiv în domeniul dezvoltare regională în Republica Moldova.

 Scopul vizitei a fost identificarea problemelor cheie în procesul implementării politicii de dezvoltare regională și generarea de soluții pentru a stabili necesitățile reale în dezvoltare regională, care urmează a fi asistate.

În cadrul discuțiilor purtate, Simon Armstrong a comunicat despre angajamentul și disponibilitatea Comisiei Europene de a oferi asistență RM. Directorul ADR Centru, Tudor Meșină, a salutat prezența delegației în RDC și a făcut o prezentare a regiunii și a misiunii de bază ADR Centru. Dumnealui a manifestat interesul profund și responsabilitatea de a participa în cadrul acestui program de asistență externă.

Astfel, a fost menționat faptul că Moldova reprezintă prioritate înaltă pentru  țările noi membre UE (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovenia), care și-au manifestat interesul de a acorda suport Republicii Moldova în dezvoltare regională.

Domeniile majore propuse pentru asistență tehnică în Republica Moldova sunt: consolidarea capacităților instituționale a actorilor (CRD, ADR și APL de nivel 1 și 2), elaborarea și implemetarea unui sistem informațioal de monitorizare și evaluare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională, elaborarea SNDR și a planului de acțiuni privind implementarea ei în strînsă colaborare cu ministrele sectoriale și cancelaria de Stat.

Tot în cadrul acestui program se va pune accent pe evaluarea și elaborarea unui cadru legal privind aplicarea diferitor instrumente de finanțare și co-finațare a proiectelor regionale. În acest context, este prevăzută asistență și pentru consolidarea capacităților Biroului Național de Statistică și subdiviziunilor regionale privind producerea PIB-ului regional și statisticle regionale pentru Republica Moldova.

Interesul major al reprezentantului UE a fost manifestat în: mecanismul de finanțare a programelor și  proiectelor din Planul Operațional Regional, rolul CRD Centru și APL din regiune în implementarea politicii de dezvoltare regională, dar și etapele de aprobare spre finanțare a proiectelor în DUP.

În final, au fost conturate direcțiile de orientare a suportului acordat: dezvoltarea capacităților CRD, ADR și acordarea suportului ADR Centru în pregătirea propunerilor de proiecte cu impact transfrontalier. S-a decis elaborarea unui document de către reprezentantul CE în baza discuțiilor purtate în cadrul acestei ședințe, pe care-l va expedia spre coordonare ADR Centru, Nord și Sud, iar agențiile vor fi parte constituentă a grupurilor de lucru, care-și vor desfășura activitatea începînd cu luna septembrie 2011.

15 iulie. 

ADR Centru