Prima   -  Noutăți - La Astana a avut loc ședința Consiliului Interguvernamental de Colaborare în Domeniul Construcțiilor a țărilor-membre CSI

La Astana a avut loc ședința Consiliului Interguvernamental de Colaborare în Domeniul Construcțiilor a țărilor-membre CSI

   
02.06.2011   1487 Accesări  

Marcel Răducan, ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a participat la cea de-a 31-a ședință a Consiliului Interguvernamental de Colaborare în Domeniul Construcțiilor al țărilor-membre CSI. Evenimentul s-a desfășurat în orașul Astana, Republica Kazahstan, în perioada 25-28 mai 2011.

         Membrii consiliului s-au reunit pentru a discutat despre îmbunătățirea activității în domeniile arhitecturii, urbanismului și construcțiilor, fiind prezentată experiența Republicii Kazahstan în domeniu; licențierea activității de construcții și autoreglementarea activității de construcții. Posibilitățile de recunoaștere a licențelor și permiselor pentru activitatea de construcții. De asemenea, în cadrul dialogului au mai fost abordate: problema creării sistemului unificat de documente normativ-metodice pentru optimizarea determinării costului lucrărilor de construcții,  proiectul Acordului privind principiile și regulile unice de reglementare tehnică a construcțiilor în țările-membre CSI; sistemul centralizat de alimentare cu căldură, avantajele acestuia și impactul asupra mediului ambiant, în contextul armonizării cu standardele europene, precum și eficiența energetică a clădirilor.

         Pe ordinea de zi a reuniunii au mai fost incluse: necesitatea standardizării noțiunii de locuință socială (locuință de clasă econom), pentru aplicare în cadrul politicilor locative; sistemul de reglementare tehnică a construcțiilor și perspectivele de dezvoltare a acestuia în contextul armonizării cu standardele europene; planul de activitate al Comisiei Tehnico-Științifice Interstatale de Normare Tehnică, Standardizare și Evaluare a Conformității în Construcții; precum și programul de activitate al Consiliului pentru următorii 3 ani.

         Totodată, la ședința Consiliului cei prezenți au stabilit relații de colaborare cu ministerele și autoritățile administrației publice în domeniul construcțiilor din țările CSI, efectuînd schimb de informații și experiențe în domeniile urbanismului, construcțiilor, arhitecturii, controlului de stat în construcții, dezvoltării regionale, etc.

         Menționăm, la ședința Consiliului au participat conducătorii ministerelor și autorităților administrației publice în domeniul construcțiilor din: Republica Kazahstan, Federația Rusă, Ucraina, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Tadjikistan, Republica Kirghiză, Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de proiectare, companiilor de construcții, organizațiilor necomerciale, etc. Din cadrul MDRC al Republicii Moldova la ședința Consiliului a mai participat Iurie Socol, șeful Direcției reglementări tehnico-economice.

         În cadrul vizitei la Astana delegațiile au vizitat obiectele de arhitectură de unicat de destinație locativă, administrativă, sportivă și de agrement, construite conform proiectelor arhitecților renumiți din Anglia, Japonia, etc. La obiectele vizitate au fost prezentate soluțiile arhitecturale și inginerești aplicate la proiectarea și construirea acestora. De asemenea, delegațiilor li-a fost prezentată macheta Planului Urbanistic General al orașului Astana, conceptele și metodele conform cărora a fost proiectată capitala, precum și perspectivele de dezvoltare a orașului.

 

 

2 iunie 2011

 

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor