Prima   -  Noutăți - RM ar putea beneficia de mai mulți bani în domeniul dezvoltării regionale

RM ar putea beneficia de mai mulți bani în domeniul dezvoltării regionale

   
24.05.2011   1447 Accesări  

 

Reprezentanții Comisiei Europene au menționat în cadrul celei de-a 5-a reuniune a Platformei II "Integrare economică și armonizarea cu politicile UE" din cadrul Parteneriatului Estic că Republica Moldova a avansat mult la capitolul dezvoltare regională, datorită faptului țara noastră ar putea beneficia de mai mulți bani pentru dezvoltarea în continuare a domeniului.

            Evenimentul s-a desfășurat recent la Bruxelles și a reunit reprezentanții celor 6 state participante în cadrul Parteneriatului Estic: Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan și Armenia, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, țărilor membre UE, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, OECD, Fundația Europeană pentru Instruire circa 54 participanți.

            Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova a fost reprezentat de Svetlana Rogov, șefa direcției Relații internaționale și atragerea investițiilor care a comunicat că subiectele propuse pentru discuție în cadrul ședinței au inclus cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul pieții muncii și politicilor sociale, în sfera politicii fiscale, monetare și valutare,  precum și cooperarea economică la nivel regional.  

            De asemenea, Svetlana Rogov a menționat că în cadrul panelului pe Dezvoltare economică regional, reprezentanții Comisiei Europene și anume DG REGIO, DG DEVCO și Serviciului European pentru Acțiuni Externe au prezentat situația cu privire la Memorandumurile de Înțelegere în domeniul politicii regionale, cooperarea cu partenerii cu privire la implementarea Programelor Pilot de Dezvoltare Regională (PPDR), cooperarea directă între Regiunile UE și țările partenere, extinderea IEVP (ENPI) - finanțarea cooperării transfrontaliere între țările partenere.

            Totodată, Comisia Europeană va sprijini procedurile naționale, proiectele ce vor fi în concordanță cu strategiile sectoriale implicarea unui număr cît mai mare de actori interesați cu respectarea principiului proporționalității în ceea ce privește efortul depus în comparație cu rezultatul estimat. De asemenea, reprezentanții CE au menționat că la acest capitol RM a avansat, menționînd că proiectele pilot sunt finanțate din realocări și constituie un test, în cazul în care rezultatele testului vor fi pozitive, vor fi disponibili mai mulți bani în contextul în care 36% din bugetul UE este alocat dezvoltării regionale în scopul eliminării disparităților regionale, astfel domeniul dezvoltării regionale devenind un subiect al alocărilor permanente, avînd un rol important pentru țările partenere. Parteneriatele largi vor genera implementarea eficientă a PPDR.

            Pentru a cunoaște principiile și procedurile implementării PPDR, pe parcursul lunii iunie 2011, Comisia va organiza seminare de informare pentru autoritățile publice centrale, locale și actorii regionali  prin intermediul cărora vor învăța să participe activ la identificarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor regionale.

            La capitolul extinderea cooperării transfrontaliere a fost menționată decizia CE de a dezvolta noi instrumente de finanțare în cadrul acestui Program, inclusiv pe componente de asistență tehnică la nivel local pentru coordonarea inițiativelor donatorilor activi în țările partenere. 

            Obiectivele Parteneriatului Estic vor fi realizate prin intermediul a două dimensiuni cea bilaterală care se va realiza prin semnarea cu statele partenere a Acordurilor bilaterale de Asociere mai avansate decât Acordurile existente și Dimensiunea multilaterală care include patru Platforme de Cooperare.

 

 

24 mai 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor