Prima   -  Noutăți - Uniunea Europeană este disponibilă să acorde 7 milioane euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din Republica Moldova

Uniunea Europeană este disponibilă să acorde 7 milioane euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din Republica Moldova

   
15.04.2011   1328 Accesări  

În perioada anilor 2012-2013 Uniunea Europeană este disponibilă să acorde 7 milioane euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din Republica Moldova.

  Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) al Republicii Moldova, dl Marcel Răducan și reprezentanții Comisiei Europene (CE) din cadrul Direcției Generale Politică Regională (DG REGIO), Direcției Generale Dezvoltare și Cooperare, Serviciul Acțiuni  Externe (EEAS) pentru Moldova și reprezentanți ai delegației UE în Republica Moldova au avut, ieri, o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre Programele Pilot în Dezvoltarea Regională realizate conform politicii de coeziune a Uniunii Europene și acordarea suportului financiar ministerului prin proiectul de Twinning.

În cadrul dialogului Marcel Răducan a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru vizita efectuată, menționînd că aceasta va constitui un imbold pentru a acționa mai intensiv asupra implementării planului de acțiuni propus de UE în vederea dezvoltării regionale.

Charles WHITE, DG REGIO a comunicat că scopul vizitei este de a evalua domeniile în care Comunitatea Europeană ne-ar putea acorda suport, precum și de a trasa principalele activități ce urmează a fi întreprinse de Republica Moldova în scopul implementării Programelor Pilot de Dezvoltare Regională. În acest sens, ei sunt dispuși să asiste țara noastră prin seminare tematice, vizite de studiu, experiența proprie dar și a altor țări europene  în domeniul dezvoltării regionale.

Reprezentanții CE au mai adăugat că pînă în luna iunie 2011, MDRC trebuie să stabilească liniile directorii pentru realizarea Programelor  Pilot de Dezvoltare Regională, precum și regiunile unde vor fi acestea implementate. Oaspeții au mai comunicat că programele urmează a fi implementate cu participarea cofinanțării RM la nivel de circa 15-50%.

Valentina Pleșca, directorul Departamentului Dezvoltare regională a MDRC a prezentat acțiunile recente întreprinse de țara noastră în domeniul dezvoltării regionale, specificînd că avem o Strategie Națională de Dezvoltare Regională, fiecare regiune avînd o strategie proprie, precum și a prezentat prioritățile strategiilor care sunt apropiate de prioritățile de dezvoltare ale Comunității Europene. 

La finalul întrevederii Marcel Răducan a specificat că lansarea dialogului   privind Programele Pilot în Dezvoltarea Regională constituie  un moment important de realizare a obiectivelor de integrare europeană ale Republicii Moldovei.

De asemenea, ministrul a mai informat reprezentanții CE că echipa MDRC este disponibilă și capabilă să își onoreze obligațiunile asumate.         Cei prezenți au conchis că ambele părți trebuie să aibă o abordare practică și să determine acțiunile concrete pentru care vor fi cheltuiți banii, iar această acțiune în întregime să constituie un imbold pentru cooperarea cu UE pentru următorii 2 ani.  

 

15 aprilie 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor