Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea regională ”“ parte componentă a Acordului de Asociere RM - UE

Dezvoltarea regională ”“ parte componentă a Acordului de Asociere RM - UE

   
31.03.2011   1709 Accesări  

 

Dezvoltarea regională este unul din domeniile inclus în procesul de negocierile privind semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova și UE. În cadrul primei runde de negocieri domeniul dezvoltare regională a fost inclus la compartimentul „Cooperare sectorială", aici mai fiind identificate și alte 7 domenii de interes public unde sunt necesare eforturi de reformare și dezvoltare.

         Pentru a delibera și a aproba recomandările privind elaborarea poziției de țară a Republicii Moldova în problema dezvoltării regionale în contextul negocierii Acordului de Asociere cu UE    s-a organizat, ieri, o întrunire a grupului de lucru Agricultură și dezvoltare Regională.

  

         În cadrul dialogului viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Veaceslav Guțuțui a nominalizat colaborarea cu partenerii europeni în domeniul elaborării primului proiect a poziției de țară a Republicii Moldova în problema dezvoltării regionale ca fiind una eficientă. Dînsul a menționat că părțile au convenit să coopereze în domeniul dezvoltării regionale care are drept scop dezvoltarea economică durabilă a întregului teritoriu al țării noastre prin diminuarea dezechilibrului în dezvoltarea economică dintre localități.

         Totodată, viceministrul a specificat și principiile în baza cărora părțile vor colabora: parteneriatul între toate părțile implicate în domeniul dezvoltării regionale; descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental spre cel al comunităților regionale; cofinanțarea prin contribuția financiară a părților implicate în realizarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională.

         Valentina Pleșca directorul direcției generale dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a comunicat recomandările din partea ministerului: consolidarea cadrului legislativ și normativ prin armonizarea acestuia la standardele UE în domeniul politicii de dezvoltare regională; consolidarea capacităților instituționale și operaționale ale instituțiilor naționale și regionale.

De asemenea, Valentina Pleșca a menționat necesitatea intensificării cooperării interegionale, interne și internaționale, a celei transfrontaliere, precum și participarea regiunilor de dezvoltare la structurile și organizațiile europene care promovează dezvoltarea economică și instituțională a acestora, în scopul realizării unor proiecte de interes comun.

         Menționăm, că evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul" în comun cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

 

 

31 martie 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor